Hoe Spotlight steeds functioneler wordt op iOS en OS X

Rutger Otto
12 augustus 2015, 17:15
4 min leestijd
Hoe Spotlight steeds functioneler wordt op iOS en OS X

Sinds de komst van iOS 8 is zoeken op je iPhone en iPad stukken verbeterd via Spotlight, en met iOS 9 worden weer nieuwe stappen gezet. Toch wordt de functie nog vaak over het hoofd gezien, ook op de Mac.

Lees verder na de advertentie.

Spotlight is minder nieuw dan je wellicht zou denken: de zoekfunctie voor iOS en Mac OS X is al sinds 2005 op de Mac te gebruiken en sinds 2009 (met de komst van iOS 3) op de iPhone. Inmiddels is Spotlight Search al toe aan versie 5.0 en wordt de zoekfunctie van Apple steeds bruikbaarder.

Spotlight op de Mac

De huidige versie van Spotlight (op Mac OS X Yosemite) is misschien wel de eerste versie die écht handig is. De zoekbalk, die je opvraagt door rechtboven in beeld op het loep-icoon te klikken of door toetscombinatie cmd + spatie, toont suggesties van wat je zoekt.

Dat doet Spotlight op twee manieren. Als je een zoekwoord invult, krijg je al typend hetgeen voorgeschoteld waarvan de Mac denkt dat je zoekt. Tik je bijvoorbeeld de eerste paar letters van Pages, dan zie je de Mac-app meteen staan. Druk je dan op de Enter-toets, dan opent hij meteen. Het werkt snel en goed en het scheelt je zoekwerk als je veel apps in de Launcher hebt staan en Pages staat niet in het Dock.

spotlight functioneler

Ook documenten en iTunes-resultaten

Afgezien van dit topresultaat, toont Spotlight ook andere zoekresultaten. In het venster krijg je dan bijvoorbeeld een Wikipedia-suggestie, resultaten op iTunes, website-suggesties en andere dingen. Instellingen van wat er getoond moet worden kun je zelfs nog aanpassen als je binnen de zoekbalk Spotlight intypt en voor Systeemvoorkeuren kiest. Zo vind je altijd wat je zoekt, overal op je Mac. Om diepere resultaten te filteren, kun je altijd nog via de Finder zoeken.

Ook handig: Spotlight kan nu eenheden omrekenen. Als je bijvoorbeeld 27 graden Celsius intypt, toont spotlight dat dat neerkomt op 80,6 graden Fahrenheit. Ook rekent hij direct de wisselkoers van een bedrag.

spotlight

Spotlight functioneler op iOS

Op iOS is Spotlight met iOS 8 flink vernieuwd. Alles wat voor de Mac geldt, geldt eigenlijk ook voor de zoekfunctie op de iPhone en iPad. Trek het scherm van halverwege het beeld naar beneden om de zoekfunctie tevoorschijn te toveren.

spotlight

Spotlight op iOS is vooral handig om snel een contact te vinden. Natuurlijk kun je de Contacten-app daarvoor openen of gewoon de Telefoon-app, maar de naam invoeren van degene die je wil bereiken is sneller via Spotlight. Daarnaast tover je op dezelfde manier een app in beeld die je misschien in de chaos op je scherm of overvolle mapjes niet meer kunt vinden.

Naast deze functies kun je ook op iPhone en iPad de zoekbalk gebruiken voor websitesuggesties of kun je zoeken op het internet met Bing. De beste resultaten komen direct in beeld.

Zoeken met Spotlight wordt alleen maar beter

Spotlight is goed op weg, maar is nog niet waar het moet zijn. Daar moet verandering in komen met iOS 9. Spotlight zoekt dan verdieping op je iPhone en iPad en kan niet alleen naar apps zoeken, ook naar content bínnen apps. Zo kan Spotlight je straks direct naar bepaalde onderdelen of tabbladen in de app sturen, zonder dat je de app eerst opent en dan nog moet navigeren. Ontwikkelaars kunnen zelf aangeven welke onderdelen van hun app in de zoekresultaten mogen verschijnen.

Ook op andere manieren wordt zoeken in iOS 9 aantrekkelijker. Zo kun je straks ook binnen de Instellingen zoeken, waardoor je nooit meer in alle opties hoeft te verdwalen. Een andere verbetering is gekoppeld aan Siri, die straks commando’s uit natuurlijke spraak kan herkennen. Ook Siri presenteert zoekresultaten binnen apps.

proactive search

Proactive Search

Daarnaast komt er een compleet nieuw scherm in iOS 9 dat in het teken staat van ‘vinden’. Dat heet Proactive Search en standaard staan daar al contacten, apps en locaties op een rij die zijn gebaseerd op wat je het meest gebruikt. Dit scherm moet het thuis worden van alles wat je maar wil vinden. Omdat het scherm verschijnt als je vanaf het homescreen van je iPhone naar rechts veegt, moet het centraler in de beleving van iOS komen te staan.

Apple bouwt steeds verder aan zijn eigen zoekmachine binnen het ecosysteem. Zoek en gij zult vinden. Spotlight wordt alleen maar handiger, het is de moeite waard om er vaker gebruik van te maken.

Lees meer over iOS 9

Categorie: iOS

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Apple in je inbox

Aanmelden
Menu
Nieuws Tips Reviews Apps Thema's Gidsen