Vodafone Topdeals: De iPhone 13 tijdelijk tot €417 voordeel!

Spotify gaat reclame afstemmen op je favoriete muziek

Thomas Haenen
22 juli 2016, 13:00
1 min leestijd
Spotify gaat reclame afstemmen op je favoriete muziek

Muziekdienst Spotify heeft een nieuwe manier gevonden om geld te verdienen aan niet-betalende gebruikers. Het Zweedse bedrijf gaat je luistergegevens verkopen aan adverteerders om gerichte reclame te kunnen bieden.

Lees verder na de advertentie.

Gerichte Spotify reclame

Spotify lanceert deze week een zogenaamde Private Marketplace voor adverteerders. Bedrijven kunnen daar reclamespotjes van 15 of 30 seconden inkomen die je tussen de muziek in zult horen. Je hoort nu ook al reclame bij de gratis versie van de muziekdienst, maar vanaf nu zal deze een stuk gerichter zijn.

spotify wachtrij groot

Adverteerders kunnen zich namelijk gaan richten op specifieke doelgroepen. Niet alleen demografische gegevens als geslacht en leeftijd zullen beschikbaar zijn, maar ook afspeellijsten en artiesten. Bedrijven krijgen dus in feite inzicht in je muziekvoorkeuren en kunnen zich daarop richten.

Zo kan Spotify reclamespotjes voor veel specifiekere doelgroepen verkopen. Een bedrijf kan ervoor kiezen om zijn reclames alleen te laten horen aan te laten horen aan vrouwelijke Taylor Swift-fans uit de Randstad, of puberende jazz-fans uit Limburg. In het verleden werden Spotify-reclames altijd voor veel bredere groepen afgespeeld.

100 miljoen gebruikers

Spotify heeft inmiddels 100 miljoen actieve gebruikers wereldwijd. Slechts een klein deel daarvan, iets meer dan 30 miljoen, betaalt voor Spotify Premium. Zij krijgen voor zo’n 10 euro per maand reclamevrije muziek te horen. De overige gebruikers zitten op de gratis versie van Spotify, en krijgen regelmatig reclame tussen hun favoriete nummers door.

De niet-betaalde versie van Spotify levert het Zweedse bedrijf echter relatief weinig op, omdat de reclames vooralsnog vrij ongericht zijn. Dit terwijl er wel licentiekosten moeten worden betaald aan de muzikanten. Met de nieuwe soort Spotify reclame hoopt het bedrijf zijn winstmarge op deze niet-betalende klanten iets te vergroten.

Lees het laatste nieuws over Spotify

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Apple in je inbox

Menu