Spotify meestgebruikte muziekdienst in Nederland

Rutger Otto
14 juli 2015, 12:23
2 min leestijd
Spotify meestgebruikte muziekdienst in Nederland

Van alle muziekstreamingdiensten is Spotify in Nederland het meest bekend. Maar 14 procent van de Nederlanders heeft er nooit van gehoord. Toch moet de dienst het vooral hebben van gratis leden.

Spotify populair

Dat blijkt uit onderzoek van Telecompaper in het twee kwartaal van 2015. Van alle Nederlanders heeft 86 procent wel eens van Spotify gehoord. Deezer staat qua bekendheid op twee. 54 procent heeft er wel eens van gehoord. Concurrent Rdio is veel onbekender; 55 procent van de ondervraagde panelleden gaf aan nooit van de dienst gehoord te hebben.


Ook qua gebruik is Spotify het meest populair. Van de respondenten geeft 25 procent aan de gratis versie van de dienst te gebruiken. Maar 7 procent betaalt maandelijks voor Spotify. Van alle Nederlandse Spotify-gebruikers betaalt in totaal 23 procent voor zijn abonnement. Bij Deezer heeft één procent van de Nederlanders een betaald account. Van de panelleden betaalde niemand voor Rdio.

Het onderzoek geeft wel aan dat Spotify en Deezer deals hebben met partijen als KPN en T-Mobile. Daardoor krijgen gebruikers bijvoorbeeld speciale deals voor een aanvullende databundel, zodat je onderweg muziek kunt luisteren.

gratis versie spotify

Apple Music

In het onderzoek van Telecompaper is Apple Music niet meegenomen. De muziekdienst van Apple kwam eind juni uit en was daardoor niet representatief voor het onderzoek, dat over het tweede kwartaal werd gemeten. Waarschijnlijk wordt de muziekdienst in een volgend onderzoek over drie maanden wel meegenomen.

Apple Music kwam op 30 juni beschikbaar samen met iOS 8.4. De muziekdienst van Apple is ook beschikbaar op pc en Mac via iTunes 12.2. Apple Music moet de concurrentie aangaan met diensten als Spotify en Deezer. Er zijn 30 miljoen nummers te beluisteren voor 9,99 euro per maand of voor 14,99 euro voor een gezinsabonnement van maximaal zes personen. Of Spotify zich al zorgen moet maken, lees je in onze Apple Music review.

Lees meer over Spotify

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Menu
Nieuws Tips Reviews Apps Spotlights Video's