Vodafone Runners: iPhone 13 nu tijdelijk voor €696!

Spotify neemt startup over om muziekindustrie eerlijker te betalen

Rutger Otto
27 april 2017, 12:40
2 min leestijd
Spotify neemt startup over om muziekindustrie eerlijker te betalen

Spotify neemt de startup Mediachain Labs over. Dit bedrijf ontwikkelt technologie waarmee intellectueel eigendom geregistreerd en gevolgd kan worden.

Lees verder na de advertentie.

Mediachain Labs

De overname werd bekendgemaakt in een persbericht op de website van Spotify, die inmiddels opvallend genoeg weer offline is gehaald. In het bericht stond (volgens VentureBeat) dat de muziekdienst Mediachain Labs overnam. Het doel is om ‘een eerlijkere, transparantere en meer lonende muziekindustrie op te zetten voor artiesten en rechthebbenden’. Het is niet bekend hoeveel Spotify voor het bedrijf heeft betaald.

Mediachain ontwikkelt technologie waarmee intellectueel eigendom op het internet gevolgd, geregistreerd en beheerd kan worden. Dit gaat via een soort blockchain, een begrip dat bekend werd door de Bitcoin. Hiermee wordt automatisch bijgehouden wie het auteursrecht van creatief werk in handen heeft. Een artiest of andere rechthebbende kan hiermee gemakkelijk worden beloond als iemand het werk streamt of koopt.

Spotify studentenkorting Nederland

Royalty’s

De verwachting is dat Spotify methodes van Mediachain gaat gebruiken om te zien wie er uitbetaald moet worden. Dat lukt nog steeds niet altijd. Vorige maand trof Spotify nog een schikking van 30 miljoen dollar met een organisatie van muziekuitgevers, omdat de muziekdienst geen royalty’s had uitbetaald. De oplossing om zulke zaken in de toekomst te voorkomen, ligt mogelijk in de technologie van Mediachain Labs.

Uit onderzoek van de Recording Industry Association of America (RIAA) blijkt dat Apple Music de meeste royalty’s betaalt aan rechthebbenden; zo’n 12 dollar per duizend streams. Spotify volgt met 8 dollar per duizend streams. Gratis platforms als YouTube blijven daar ver achter.

Exclusiviteit op Spotify

Recent maakte Spotify bekend een deal met Universal Music Group te hebben gesloten. Met de overeenkomst komt er een stukje meer exclusiviteit voor mensen met een betaald abonnement op Spotify. De artiest bepaalt voortaan of een nieuw album de eerste paar weken exclusief beschikbaar komt voor Premium-gebruikers. Zo hopen de muziekdienst en Universal meer mensen voor muziek te laten betalen. In het verleden kwamen er vaak klachen vanuit de industrie dat artiesten en bands te weinig overhouden aan muziekstreamingdiensten. Artiesten als Adele en Taylor Swift besloten hun muziek daarom zelfs niet aan te bieden op Spotify.

Lees het laatste nieuws over Spotify

Bronnen: RIAA, VentureBeat
Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Apple in je inbox

Menu
Nieuws Tips Reviews Apps Thema's Gidsen