Waarom muziekdiensten de EU om hulp vragen tegen Apple

Lars Paijmans
14 december 2017, 13:36
2 min leestijd
Waarom muziekdiensten de EU om hulp vragen tegen Apple

De concurrentiestrijd tussen Apple Music en andere muziekdiensten bereikt vandaag een nieuw hoogtepunt. Onder meer Spotify en Deezer hebben bij de Europese Unie aan de bel getrokken om hulp te vragen. Maar waarom precies?

Lees verder na de advertentie.

Spotify EU klacht om eerlijke concurrentie

De Financial Times schrijft vandaag dat verschillende techbedrijven een brief hebben geschreven aan Jean-Claude Junker, president van de Europese Commissie. In de brief stellen de bedrijven dat er nieuwe Europese regels moeten komen om kleinere bedrijven te helpen de concurrentie met grootmachten als Apple en Amazon aan te gaan.

Apple wordt specifiek genoemd door Spotify en Deezer, twee muziekdiensten die de hete adem van Apple Music voelen, maar ook op andere vlakken met het bedrijf uit Cupertino te maken hebben. Zo vraagt Spotify om nieuwe regels die voor een gelijkwaardige situatie zorgen. Apple zou met iOS ‘regelmatig misbruik maken van zijn macht’ en daardoor een oneerlijke concurrentiepositie hebben.

Spotify EU klacht

“Het is oneerlijk dat Apple 30 procent van de abonnementskosten krijgt als iemand via de App Store lid wordt van Spotify”, aldus een vertegenwoordiger van de muziekdienst. Daarom is het volgens de bedrijven tijd voor verandering: Apple moet niet langer de ‘poortwachter’ zijn die de dienst uitmaakt.

Die uitspraak is opvallend, omdat Apple dit voorbeeld onlangs al aangepakt heeft. Voor alle abonnementen die langer dan een jaar gelden, krijgt Apple nog maar 15 procent van de omzet. Volgens Spotify is dit nog niet genoeg.

Ondertussen bereid Apple zich voor om de concurrentiestrijd met muziekdiensten op te voeren. Eerder deze week werd de bekende app Shazam overgenomen, die ongetwijfeld een rol gaat spelen om muziekherkenning in Apple Music te verwerken.

Nieuwe regels op komst

Of de open brief aan de EU gaat werken, is nog even afwachten. Wel is de Europese Commissie druk bezig met het opstellen van nieuwe regels en richtlijnen op dit gebied. Deze moeten ervoor zorgen dat grote bedrijven eerlijker omgaan met app-ontwikkelaars en uitgevers die de platformen van deze bedrijven gebruiken. Hoe streng deze regels uitvallen en wat de gevolgen hiervan zijn voor Apple, zal pas later blijken.

Lees het laatste nieuws over Apple

Categorie: Apple
Thema's: Apple Music, Spotify

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Menu
Nieuws Tips Reviews Apps Thema's Gidsen