Apple heeft de Apple Watch onder meer als sporthorloge in de markt gezet. Maar hoe nauwkeurig meet hij je sport- en gezondheidsdata en wat kun je er nu precies mee? Wij leggen het uit.
Lees verder na de advertentie.
Er is al het nodige commentaar gekomen op de sportfuncties van de Apple Watch. Zo missen hardlopers de gps-functie en is het maar de vraag hoe goed de hartslagmeter werkt. We hebben daarom Robin van Doorn, die traint voor de New Yorkse marathon, meegenomen naar het SMC SportMax in Veldhoven om de Watch onder begeleiding van bewegingswetenschapper Joep van Kesteren aan een test te onderwerpen.
Opzet van de test
Robin van Doorn is de ontwikkelaar van Run Trainer, een Nederlandse hardloop-app, en overweegt een Apple Watch te kopen als sporthorloge. Bij Sportmax doet hij een test op de fiets om te kijken hoe goed de Watch de hartslag meet tijdens het sporten.
Om dat te kunnen vergelijken, gebruiken we naast een Apple Watch ook een Polar-hartslagband en -horloge, wat de standaard in de markt is, en een elektrocardiogram (ECG), waarmee een hartfilmpje kan worden gemaakt. Daarvoor krijgt hij elektroden opgeplakt met kleine zuignapjes, die de elektrische activiteit in de hartspier registreren. Een masker maakt een ademgasanalyse.
Training
Voordat Robin op de fiets stapt, vult hij zijn gewicht, lengte en leeftijd in zowel bij de Polar als de Apple Watch. Deze apparaten gaan uit van benaderingen en normwaarden. Dat wil zeggen; ze kijken naar de gemiddelde hartslagen van mensen binnen dezelfde leeftijds- en gewichtgroep.
Robin stapt op de fiets en traint ongeveer tien minuten intensief. De trappers gaan steeds wat zwaarder rond en de hartslag van Robin verhoogt. Elke 30 seconden noteren we wat de hartslagmeters van drie apparaten aangeven.
Resultaten van de hartslagmeting
Na de training bekijken we de resultaten en kunnen we gemakkelijk concluderen dat de hartslagmeter tijdens deze workout prima werk heeft geleverd. De verschillen met het sporthorloge van Polar en de ECG zijn er nauwelijks. Hier en daar verschilt de hartslag met één of twee slagen verschil. ‘Verwaarloosbaar’, oordeelt Joep van Kesteren. Waarschijnlijk ook om dat het verversen van de apparaatjes niet tegelijk gebeurde.
Verwaarloosbaar verschil met andere hartslagmeters
Op het eerste oog doet de Apple Watch prima mee als hartslagmeter. Wel benadrukt Van Kesteren dat het slechts om een proef met één persoon gaat, waardoor deze niet heel representatief is. Daarnaast moeten we rekening houden met het feit dat Robin zijn armen stil hield tijdens het fietsen. Bij een intervaltraining met hardlopen zijn de armen veel meer in beweging, waardoor het resultaat alsnog kan afwijken.
Bevindingen na intervaltraining
In de week na het onderzoek bij Sportmax, testte Robin de Apple Watch nog eens tijdens een hardlooptraining. Hij zette enkele voor- en nadelen op een rij. Wat was er voor, tijdens en na het hardlopen handig aan de Watch en wat juist niet?
Vóór de training
Met de Workout-app van de Apple Watch stel je snel een type training in en kies je gemakkelijk een doel, zoals afstand of tijd. Als nadeel noemt Robin dat je geen interval kunt instellen. Bij andere sporthorloges van bijvoorbeeld TomTom en Garmin is dat wel mogelijk.
Tijdens het trainen
De Apple Watch is tijdens een workout op een aantal vlakken bruikbaar. Eén van de voordelen volgens Robin is dat het horloge om de kilometer trilt. “Je hoeft dus niet op het horloge te kijken om te weten dat je weer een kilometer hebt gehad.” Ook geeft de Watch tekst prima leesbaar weer, zelfs op het kleine 38mm-model. Handig is dat de kleuren per onderdeel verschillen. Zo kun je de afstand in blauw zien en de tijd in geel. Verder heeft de Apple Watch door wanneer je stilstaat.
Het tempo is echter erg inaccuraat, volgens Robin. “Het duurt lang voordat de juiste pace wordt uitgelezen door de gps van de iPhone.” Zeker bij intervaltrainingen is dat vervelend, omdat je steeds van tempo wisselt. Verder vindt Robin het afsluiten van een loopsessie wat omslachtig: “Op pauze zetten vereist Force Touch, een normale touch is nodig voor annuleren en afsluiten.”
Specifieke resultaten van de hartslag hebben we helaas niet, wel meldt Robin dat dit ook tijdens het hardlopen goed geregistreerd wordt.
De Apple Watch heeft moeite met je tempo bepalen
Na de training
Het rondje zit erop. Wat kun je nu nog? Niet veel, zegt Robin. Hij heeft eigenlijk alleen maar minpunten. In de iPhone-app Activiteiten is de workout nauwelijks te vinden tussen andere gegevens. Heb je het scherm gevonden, dan biedt het geen compleet overzicht van de training. Zo kun je geen hartslag, tempo of gemiddelde snelheid zien.
“Ik mis ook een kaart”, zegt Robin. “Zelfs als je een iPhone om je arm meedraagt krijg je het niet te zien.” Tot slot is het scherm met prestaties onduidelijk. Het is pas duidelijk waar je een prestatie voor hebt gehaald als je het Prestatie-venster opent en tikt op een icoon.
Sporten met Apple Watch
Dankzij Robin en Joep hebben we de Apple Watch uitgebreider als sporthorloge kunnen testen. Hoewel we er geen definitieve conclusie aan kunnen verbinden, hebben we wel een goede indruk gekregen van wat je als sporter met de smartwatch kunt doen.
Alleen geschikt voor beginnende sporters
Zowel Joep als Robin vinden de Apple Watch nog niet geschikt voor professionele sporters. Daarvoor biedt de smartwatch nog te weinig functies. Pas wanneer derde partijen meer toegang krijgen tot opties van de Watch, wordt dat misschien verholpen. Voor nu mist er te veel informatie en ontbreken er nog teveel instellingen om echt gericht te kunnen trainen.
Maar ben je een beginnende sporter met een Apple Watch, dan zul je je daar waarschijnlijk niet aan storen. Het belangrijkste voor dit soort gebruikers is gewoon te zien: de afgelegde afstand, snelheid, verbrande calorieën en doelstellingen. Verlang je veel meer opties tijdens het sporten, dan doe je er goed aan om een ander sporthorloge te kopen. Wij wachten de WWDC van Apple af. Wellicht kondigt het bedrijf uit Cupertino tijdens de ontwikkelaarsconferentie meer mogelijkheden aan voor sporters.