Runners deal! De iPhone 15 nu met korting oplopend tot €486!

Concurrent van de Vision Pro: Spacetop G1 is een AR-bril mét toetsenbord

Yannick Chalkiopoulos
9 juni 2024, 14:00
3 min leestijd
Concurrent van de Vision Pro: Spacetop G1 is een AR-bril mét toetsenbord

De Apple Vision Pro heeft er een concurrent bij, want de Spacetop G1 is de nieuwste ruimtelijke computer. Zo ziet de bril eruit.

Lees verder na de advertentie.

Spacetop G1 aangekondigd

Er is een nieuwe ruimtelijke computer onthuld! Ongeveer een jaar geleden kondigde Apple de Vision Pro aan. Dat gebeurde op de WWDC 2023, waarbij opviel dat Apple er alles aan deed om de term VR-bril te vermijden. In plaats daarvan sprak het bedrijf van een ruimtelijk computer. Dat was voor het eerst, maar er is met de Spacetop G1 nu een nieuwe ruimtelijke pc aangekondigd.

Voormalig medewerkers van Magic Leap hebben de Spacetop G1 gepresenteerd als een AR laptop voor werk. Het toestel bestaat uit een fysiek toetsenbord en een soort zonnebril. Dat is een verschil met de Vision Pro, waarbij de bediening juist alleen via gebaren gaat. Het scherm van de Spacetop wordt pas zichtbaar zodra je de bril opzet en activeert. Hierdoor ben je niet meer beperkt tot een kleiner laptopscherm. Je krijgt de AR-set voor 1700 dollar, maar wat kun je daar precies mee?

This is Spacetop G1.  The AR laptop for work.

Functies van de AR-bril

De Spacetop G1 is voorzien van de Qualcomm Snapdragon QCS8550-chip, 128 GB aan opslagruimte, 16 GB aan werkgeheugen en twee speakers. Het toetsenbord heeft twee usb-c-poorten, waarop ook fysieke displays kunnen worden aangesloten. De bril zelf heeft twee oled-schermen met een resolutie van 1920 x 1080 en een verversingssnelheid van 90 Hz. Net als bij de Vision Pro worden lenzen op sterkte ondersteund.

De AR-set is voornamelijk bedoeld voor professionele gebruikers. Je kunt meerdere schermen tegelijk openen en deze displays zo groot maken als je zelf wilt. De vensters verschijnen in een raster, waarbij je de volgorde kunt aanpassen naar je eigen keuze. Met deze functies lijkt de Spacetop G1 enorm op de Vision Pro. De AR-set draait op SpaceOS, dat werkt met internetopdrachten. Er zijn daarom geen apps ontwikkeld voor de Spacetop.

spacetop

Minder geavanceerd, maar veel goedkoper

Dat is een groot verschil met de Vision Pro, waar juist wél een speciale App Store met applicaties voor is ontwikkeld. Apple’s ruimtelijke computer is bovendien een stuk geavanceerder, met de vele camera’s en nieuwe technieken die zijn gebruikt in de headset. Dat zie je ook terug in de prijs, want de Vision Pro krijg je voor 3499 dollar. Voor de Spacetop G1 leg je ‘slechts’ 1700 dollar neer als je de bril nu al bestelt. De officiële prijs wordt uiteindelijk verhoogd naar 1900 dollar.

Daar komt bij dat de Spacetop G1 veel aangenamer is om te dragen. De bril weegt maar 85 gram, terwijl de Vision Pro tussen de 600 en 650 gram weegt. Dat is een van de belangrijkste kritiekpunten bij Apple’s eerste headset. De Spacetop G1 is vanaf oktober te krijgen, het is nog onduidelijk of de bril ook naar Nederland komt. Ook de Europese prijs van de AR-bril is vooralsnog onbekend.

Het is in ieder geval interessant om te zien hoe Apple reageert op de goedkopere AR-bril, en wanneer het bedrijf komt met de goedkopere Vision One. Het is al duidelijk dat Apple aan een goedkopere variant werkt van de Vision Pro, die minder geavanceerd wordt. Mogelijk wordt de headset dan meer zoals de Spacetop G1. Pas dan zal de headset écht interessant zijn voor het grotere publiek.

Wil je altijd op de hoogte zijn van het laatste Apple-nieuws? Meld je dan vooral even aan voor onze nieuwsbrief. Download daarnaast de gratis iPhoned-app en houd onze website in de gaten. Dan mis je nooit meer een Apple-nieuwtje!

Bron: MacRumors
Bronnen afbeeldingen: Sightful, Sightful
Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Apple Vision Pro
Apple Vision Pro

Het laatste nieuws, tips en meer Apple in je inbox

Menu