Hoe SoundCloud voorlopig gered is van de ondergang

Rutger Otto
13 augustus 2017, 10:19
2 min leestijd
Hoe SoundCloud voorlopig gered is van de ondergang

SoundCloud had de afgelopen tijd moeite het hoofd boven water te houden, maar op de valreep werd het bedrijf gered.

SoundCloud stopt nog niet

Het muziekplatform SoundCloud heeft een zwaar jaar achter de rug. Ruim een jaar geleden werd de dienst nog geschat op een waarde van 700 miljoen dollar, maar inmiddels zou dat nog maar 150 miljoen dollar zijn. In juli dit jaar maakte de dienst bekend dat twee van de vier kantoren van SoundCloud sluiten en dat er 173 van de in totaal 420 werknemers ontslagen worden.

Daarmee zag het er heel slecht uit voor het bedrijf, met geruchten dat SoundCloud helemaal zou moeten sluiten. Toch gaf toenmalig SoundCloud-ceo Alexander Ljung in een verklaring te kennen dat de dienst niet zou gaan sluiten.

soundcloud

“Het is heel veel rumoer over SoundCloud in de wereld”, schreef Ljung. “En meer dan dat is het niet.” Volgens de directeur zal gedeelde en geüploade muziek van gebruikers niet verdwijnen. “Omdat SoundCloud niet verdwijnt. Niet over 50 dagen, niet over 80 dagen en niet in de nabije toekomst.”

Financiële sores

Toch bleek het (nog geen maand later) penibel te worden, want de directie van SoundCloud vroeg afgelopen week om een kapitaalinjectie van bijna 170 miljoen dollar aan investeerders. Ljung zag zich toen genoodzaakt om te zeggen dat SoundCloud zonder dat bedrag ‘niet als bedrijf verder kan gaan’.

De kapitaalinjectie kwam en daarmee werd SoundCloud gered van zijn ondergang. Het had wel gevolgen voor ceo Alex Ljung, want in de voorwaarden van de investering stond dat hij moest opstappen. Dat doet hij. Ljung wordt vervangen door Kerry Trainor, die vier jaar lang de ceo van online videodienst Vimeo was.

Platform voor (beginnende) artiesten

SoundCloud is sinds de oprichting in 2008 een belangrijk platform voor (beginnende) artiesten, die op het platform hun muziek kunnen delen. Een mogelijke ondergang van de dienst zou dan ook grote gevolgen hebben, want dat zou de verdwijning van een enorme hoeveelheid uren aan audio betekenen. Dat zijn niet alleen liedjes, maar ook dj-mixes en podcasts.

SoundCloud-abonnementen

Er zijn ruim 175 miljoen gebruikers op SoundCloud, maar de financiële problemen van het platform raakten daarmee niet opgelost. Afgelopen voorjaar introduceerde SoundCloud betaalde abonnementen voor zijn gebruikers. Met een SoundCloud Go-abonnement (5,99 euro per maand) krijgen abonnees toegang tot de normale dienst, maar dan zonder advertenties. Met SoundCloud Go+ (9,99 euro per maand) ontgrendel je een extra catalogus van nummers die overeenkomt met de catalogi van Spotify en Apple Music.

Lees het laatste nieuws over Apple

Categorie: Apps

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Menu
Nieuws Tips Reviews Apps Spotlights Video's