De mooiste kerstcadeaus vind je bij Amac: nu tot 15% korting

Dit zijn de 9 populairste sociale netwerken in Nederland

Lars Paijmans
26 mei 2016, 10:20
2 min leestijd
Dit zijn de 9 populairste sociale netwerken in Nederland

Buzzcapture heeft het aantal Nederlandse social media-gebruikers in kaart gebracht, inclusief de apps die ze gebruiken. Hier kun je zien welke sociale netwerken in Nederland het populairst zijn, sinds 2005.

Lees verder na de advertentie.

Social media 2016 Nederland: de 9 populairste

In de onderstaande tabel kun je de stijging en daling van sociale netwerken in Nederland zien vanaf 2005. Buzzcapture werkt ieder jaar deze cijfers bij, zodat we nu een goed beeld krijgen van het social media gebruik in Nederland. De cijfers zijn onder meer afkomstig van Marketingfacts.

Social media 2016 nederland

Hoewel WhatsApp misschien niet als sociaal netwerk geclassificeerd kan worden, telt Buzzcapture de dienst toch mee. De dienst is bovendien zo groot dat het ongetwijfeld een rol speelt op de andere apps die mensen doorgaans gebruiken.

Social media 2016 Nederland: WhatsApp en Facebook naderen de 10 miljoen

Zoals je in de grafiek kunt zien staan WhatsApp en Facebook met afstand bovenaan, en kruipen de twee apps allebei naar de tien miljoen Nederlandse gebruikers. YouTube eindigt op de derde plaats met meer dan 7 miljoen Nederlanders.

Opvallend genoeg heeft LinkedIn sinds 2015 een sterke stijging ingezet, waardoor het inmiddels een flinke afstand van de onderste vijf apps in het lijstje heeft. Twitter daalt qua nog steeds gestaag, ondanks verwoede pogingen van de app om zichzelf te blijven vernieuwen met nieuwe functies. Instagram en Pinterest staan met ongeveer 2 miljoen gebruikers op dezelfde hoogte.

Ook Snapchat is sinds 2012 bezig met een indrukwekkende groei, die aan de populariteit van de app de komende jaren nog wel doorgezet zal worden. In de grafiek is ook het inmiddels gesloten Hyves opgenomen, dat in 2009 een ongelofelijke piek had met 9 miljoen Nederlanders.

Op Twitter na worden alle netwerken dus steeds populairder, waarbij er vooral vanaf 2014 een harde groei ingezet is voor veel van de diensten in de top 9. De volledige top negen met populairste sociale apps in Nederland is als volgt:

  1. WhatsApp
  2. Facebook
  3. YouTube
  4. LinkedIn
  5. Twitter
  6. Instagram
  7. Pinterest
  8. Snapchat
  9. Hyves
Bron: Buzzcapture
Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Apple in je inbox

Menu