Nieuwe standaard moet wifi-snelheid gaan verhogen

Rutger Otto
30 juni 2016, 12:37
1 min leestijd
Nieuwe standaard moet wifi-snelheid gaan verhogen

Heb je het gevoel dat thuis of op kantoor internetten via wifi wel wat sneller kan op je MacBook of iPhone? Dankzij een nieuwe standaard moet die snellere wifi er gaan komen.

Betere wifi op komst

Dat komt omdat de Wi-Fi Alliance de huidge standaard voor wifi van een update gaat voorzien. De bedoeling is dat gebruikers er alleen maar op vooruit gaan. Dat betekent praktisch: wifi-snelheden gaan omhoog en routers kunnen beter omgaan met meerdere apparaten die tegelijk op het netwerk zijn aangesloten.

Routers kunnen op dit moment slechts naar één apparaat zenden. Daar merk je weinig van als je met meerdere mensen op een netwerk zit, want wifi-routers wisselen enorm snel van apparaat naar apparaat. Zo snel, dat je daar als het goed is weinig van merkt, maar als de router straks meerdere verbindingen constant kan opzetten, komt dat de stabiliteit alleen maar ten goede. Om daarvan gebruik te maken, moeten routers wel de techniek MU-MIMO ondersteunen.

Lees ook: 7 onmisbare tips om je wifi-bereik te verbeteren

wifi

Snellere wifi binnen vijf jaar

Routers ondersteunen met het nieuwe certificaat 160 MHz bandbreedtes. Op dit moment wordt maximaal 80 MHz ondersteund. Deze verhoging zal uiteindelijk moeten leiden dat gebruikers daadwerkelijk een verbeterde snelheid zullen merken aan hun verbinding, mogelijk een verdubbeling. Ook kun je met het nieuwe certificaat meer apparaten aansluiten op kanalen in 5GHz.

De eerste van dit soort routers komen in de komende weken. Het kan nog wel even duren voordat iedereen van hogere snelheid en betere stabiliteit gebruik kan maken, volgens de Wi-Fi Alliance domineert de nieuwe standaard de markt pas over een jaar of vijf.

Lees ook het laatste Apple-nieuws

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Apple in je inbox

Menu