Snapchat verwijdert weer ‘racistisch masker’

Rutger Otto
11 augustus 2016, 12:03
2 min leestijd
Snapchat verwijdert weer ‘racistisch masker’

Snapchat is weer de fout ingegaan met zijn selfiemaskers. Dit keer werd een filter uit de app gehaald die een Aziatisch karikatuur van gebruikers maakte.

Lees verder na de advertentie.

Snapchat-masker is wederom ‘racistisch’

De selfiemaskers van Snapchat doen de laatste tijd regelmatig stof opwaaien. Eerder kreeg de app kunstenaars en visagisten over zich heen die hun eigen creaties herkenden in filters van Snapchat en werd een Bob Marley-masker gezien als racisme. Maar Snapchat lijkt er weinig van te hebben geleerd.

Aziatisch karikatuur

Volgens Mic lanceerde de app een nieuw masker, die gebruikers dichtgeknepen ogen gaven, rode wangen en extra grote voortanden. Op Twitter stonden al snel boze reacties. “Snapchat, wil je uitleggen waarom je dacht dat deze ‘yellowface’ door de beugel kon?”, is de reactie van Twitteraccount @tequilafunrise. Om haar standpunt kracht bij te zetten, vergelijkt ze het masker met een cartoonversie van een Aziatisch karikatuur.

Zij was niet de enige die het masker racistisch vond, maar Snapchat is zich wederom van geen kwaad bewust. Tegen The Verge zegt het bedrijf dat het masker was gebaseerd op animé en dat het speels bedoeld was. Toch is het filter uit de app gehaald en zal het niet meer terugkeren.

Eerder in de fout met Bob Marley-masker

Zoals gezegd ging Snapchat al vaker de fout in. Op 20 april presenteerde de app een Bob Marley-filter. Die was bedoeld voor mensen die de datum 4/20 vierden, een feestdag in de cannabiscultuur. Een aantal gebruikers vond dat masker echter aanstootgevend en noemde het een ‘digitale blackface’. Ook die masker werd door Snapchat verwijderd. In een statement zei een woordvoerder toen: “Miljoenen Snapchatters houden van Bob Marley’s muziek en wij respecteren zijn leven en prestaties. De lens geeft mensen een nieuwe manier om hun liefde voor Marley en zijn muziek te tonen.”

Lees het laatste nieuws over Snapchat

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Apple in je inbox

Menu