Snapchat gehackt – wat zijn de risico’s?
Roel van Hout

Een Australisch hackers-collectief heeft Snapchat gehackt: kwaadwillenden kunnen daardoor gemakkelijk bij persoonlijke gegevens. Wat zijn de risico’s voor jou als gebruiker?

Om precies te zijn gaat het om een API (application programming interface)-hack. Het stelt hackers in staat om de telefoonnummers van gebruikers, gebruikersnamen, schermnamen te benaderen en openbaar te maken.

Daarnaast is het mogelijk om in een lijst van telefoonnummers heel gemakkelijk automatisch de bijbehorende Snapchat-accountgegevens te vinden, schrijft ZDNet. Door deze aan elkaar te koppelen kunnen kwaadwillenden daarnaast heel gemakkelijk zien of een account privé is of niet.

Snapchat gehackt: loop jij gevaar?

Hackers-collectief Gibson Security zegt de hack  te hebben gepleegd en gepubliceerd om aan te tonen dat Snapchat de zaken wat betreft beveiliging gewoon niet op orde heeft. Daar is naar hun zeggen verschillende keren contact over opgenomen met Snapchat, maar er wordt geen gehoor gegeven aan de oproep de beveiliging te verbeteren. Vreemd, stellen de hackers: dat zou namelijk heel gemakkelijk kunnen.

Op dit moment loop je als het goed is geen gevaar, maar nu de beperkte beveiliging van Snapchat geen geheim meer is, zou het zomaar kunnen dat mensen er inderdaad mee aan de slag gaan. Het is te hopen dat de mensen achter Snapchat zich genoodzaakt zien snel actie te ondernemen.

Draag ook bij aan dit artikel

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.