Snapchat geeft kopiëren van filters (min of meer) toe

Rutger Otto
19 juni 2016, 12:59
2 min leestijd
Snapchat geeft kopiëren van filters (min of meer) toe

Snapchat werd betrapt op het kopiëren van visagisten, waarna de dienst zei dat ‘kopiëren van artiesten niet wordt getolereerd’.

Lees verder na de advertentie.

Snapchat filters

Iedereen die Snapchat wel eens gebruikt om selfies te maken, heeft de maskers en filters van de app gezien. Richt je de frontcamera op jezelf, dan hou je het beeld ingedrukt tot er een extra menu met maskers verdwijnt. Elke dag is het aanbod anders, soms duiken er nieuwe varianten op. Dat zijn soms grappige dieren, een andere keer is het een laag make-up of schmink.

De website The Ringer schreef afgelopen week een verhaal over de wel heel opvallende overeenkomsten tussen de maskers van Snapchat en kunstwerken van ontwerpers op Instagram, YouTube en andere sociale platformen. Volgens het artikel krijgen grimeurs en visagisten geen enkele vorm van erkenning door Snapchat. In de app is ook nergens bronvermelding voor de ontwerpen te vinden. Daarnaast doet Snapchat geen moeite om de artiesten te bereiken voordat ze de designs gebruiken.

‘Inspiratie mag niet leiden tot kopiëren’

Inmiddels heeft Snapchat een reactie gegeven aan The Ringer, waarin ze het steelwerk min of meer toegeven. “Inspiratie hoort soms bij het creatieve proces, maar zou nooit moeten leiden tot kopiëren”, stelt Snapchat. “We hebben al verschillende lagen ter controle geïmplementeerd voor onze designs. Ontwerpen van andere artiesten is iets wat we niet zullen tolereren en we ondernemen intern actie tegen de betrokkenen.”

snapchat filter

Voorbeelden

In het artikel zijn een paar voorbeelden te zien van Snapchatfilters die wel heel erg op de designs van ontwerpers lijken. Daarvan is er één een Joker-design van Argenis Pinal. “Ik ben gevleid dat ze mijn design hebben gekozen, aangezien de filter-ideeën duidelijk op raken”, schrijft hij op Instagram. “Maar kan Snapchat tenminste om toestemming vragen en credits geven?” Een ander voorbeeld is van make-up artiest Mykie, dat een model waterverf liet huilen. Hetzelfde idee kwam later als Snapchat-idee voorbij.

Als Snapchat zich aan zijn woord houdt, zullen dit soort toestanden in het vervolg veel minder vaak voorkomen.

Lees het laatste Snapchat-nieuws

Bronnen: The Ringer 1, 2
Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Apple in je inbox

Menu