Het gebruik van een smartwatch in de auto hoeft je geen boete op te leveren. “Zolang je geen gevaar of hinder in het verkeer veroorzaakt, kun je een smartwatch gewoon in de auto dragen en gebruiken”, zo laat een politiewoordvoerder weten aan iPhoned.
Lees verder na de advertentie.
Smartwatch in de auto: niet bij wet strafbaar
Regelgeving voor gebruik smartwatch in de auto is er niet
Het gebruik van een smartphone in de auto is bij wet verboden. Als je tijdens het rijden belt of je telefoon in je hand houdt, kun je rekenen op een fikse prent van 230 euro, exclusief administratiekosten. Regelgeving met betrekking tot smartwatches in de auto is er echter nog niet. De politiewoordvoerder vergelijkt het gebruik ervan met dat van een navigatiesysteem. “Dat kun je in principe ook zonder problemen in de auto gebruiken, al werken de meeste systemen niet meer zodra je begint te rijden.”
“Je kunt alleen een boete ontvangen als je bij het gebruik van een smartwatch – zoals de Apple Watch – gevaar en hinder veroorzaakt in het verkeer.” Over de precieze hoogte van zo’n boete kan de woordvoerder geen uitspraken doen. “Dat gaat via de officier van justitie.” De politie adviseert iedereen die een smartwatch in de auto draagt om zich er niet teveel door te laten afleiden, om eventuele boetes – of nog erger – aanrijdingen te voorkomen. Op de Apple Watch kun je hiervoor de niet storen-modus inschakelen.
Onlangs kreeg Jeffrey Macesin uit Quebec een boete van 120 dollar toen hij, met zijn handen aan het stuur, een liedje op zijn Apple Watch doorspoelde. Volgens de Canadees zat zijn iPhone in zijn tas en was deze via een kabel verbonden met zijn stereo. De boete werd gegeven op grond van de verkeersregels die in Quebec gelden en voorschrijven dat het gebruik van een handheld-apparaat met een telefoonfunctie tijdens het rijden niet is toegestaan.