De iPhone 14 Pro nu tot €10 korting per maand!

Nederlander is elke maand 60 uur online op smartphone (en zo kun je minderen)

Wouter Nijsen
30 november 2018, 9:33
2 min leestijd
Nederlander is elke maand 60 uur online op smartphone (en zo kun je minderen)

De gemiddelde Nederlander is maandelijks 61 uur online bezig op zijn of haar smartphone. Uit onderzoek van de SIDN (Stichting Internet Domeinregistratie Nederland) blijkt dat er vooral veel tijd wordt besteed aan diensten van Facebook en Google.

Lees verder na de advertentie.

Smartphonegebruik in Nederland

Het onderzoek laat zien dat Nederlanders meer uren online op hun smartphone doorbrengen, maar dit wel in kortere sessies doen. De SIDN stelt dat 26 uur van de 61 uur per maand wordt doorgebracht op Facebook en Google, en de twee techgiganten daarmee marktleider zijn. Hierbij gaat het om Facebook en de bijhorende Messenger-app, terwijl we van Google vooral Maps, Search en Gmail gebruiken.

iPhone XS Max review

Daarnaast valt op dat de Nederlandse smartphonegebruiker nog niet vaak een stemassistent gebruikt om online iets op te zoeken: slechts 3 procent van alle gebruikers (en 5 procent van de jongeren) doet dit. Ook interessant is dat veel respondenten (79 procent van de internetgebruikers) er wel eens bewust voor kiest om offline te gaan. In het rapport is echter te lezen dat dit slechts een ‘tegentrend’ is, en we de komende tijd juist alleen maar meer tijd gaan besteden op de smartphone.

Schermtijd van Apple

En dat terwijl Apple en Google, de makers van iOS en Android, dit jaar verschillende tools hebben geïntroduceerd om je smartphonegebruik te minderen. Hiermee hopen de bedrijven smartphoneverslaving tegen te gaan. Google doet dit met ‘Digitaal welzijn‘, terwijl sinds iOS 12 de Schermtijd-functie voor alle gebruikers beschikbaar is. Hiermee kun je je iPhone-gebruik in kaart brengen en bewuster met je telefoon omgaan.

Gids: Zo maakt iOS 12 je iPhone minder verslavend

Schermtijd bevat bijvoorbeeld een dashboard, waar je een uitgebreid rapport van je iPhone-gebruik ziet. Wil je minderen, dan kun je bijvoorbeeld een ‘downtime’-periode instellen. Je iPhone houdt dan alle meldingen van apps tegen, waardoor het makkelijker moet zijn om je smartphone te laten liggen. Ook kun je applimieten instellen, wat handig is als je van jezelf weet dat je bijvoorbeeld urenlang op Instagram zit, of niet kunt stoppen met het spelen van een bepaalde iOS-game.

Bekijk ook onze uitlegvideo over Schermtijd

Bron: SIDN
Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Apple in je inbox

Menu