Poll: Gebruik jij je iPhone nog in de auto of op de fiets? – update

Lars Paijmans
7 december 2017, 12:59
2 min leestijd
Poll: Gebruik jij je iPhone nog in de auto of op de fiets? – update

Je smartphone gebruiken terwijl je achter het stuur van een auto zit; het overgrote deel van de Nederlanders vindt het levensgevaarlijk. Maar zeg eens eerlijk: hoe vaak stuur jij een appje achter het stuur?

Update 7 december: Minister Cora van Nieuwenhuizen van Infrastructuur laat er geen gras over groeien. Een dag na het onderzoek maakt de minister bekend volgend jaar met een wetsvoorstel te komen dat appen op de fiets verbiedt. Dit kan vervolgens al in 2019 of 2020 van kracht zijn. Van Nieuwenhuizen zegt het belangrijk te vinden dat het verbod niet alleen helder is, maar ook goed te handhaven moet zijn.

Lees verder na de advertentie.

Daarnaast zal er in het voorjaar van 2018 een nieuwe campagne starten die het ‘verstandig omgaan’ met je smartphone in de auto moet bevorderen.

Smartphonegebruik auto nog steeds populair

Een nieuw onderzoek van de SWOV (Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid) vroeg 4000 weggebruikers naar hun smartphonegebruik in het verkeer. De resultaten zijn opvallend: automobilisten zeggen namelijk vaker met hun iPhone bezig te zijn dan fietsers en snorfietsers.

smartphonegebruik auto

Maar liefst 62 procent van de ondervraagden zegt regelmatig hun smartphone te gebruiken in de auto. De redenen die ze daarvoor geven lopen uiteen van ‘altijd bereikbaar zijn’ tot ‘gewoon handig’. Van de automobilisten die meer dan 20.000 kilometer per jaar rijden, geeft zelfs 92 procent toe dat ze hun telefoon wel eens erbij pakken tijdens hun rit.

Een enorm hoog percentage, zeker als je je bedenkt dat dit de mensen zijn die een groot deel van de tijd om de openbare weg te vinden zijn. Op de fiets zijn het voornamelijk jongeren tussen 12 en 17 veel met hun telefoon bezig. 71 Procent zegt zo nu en dan een appje te sturen of muziek te zoeken tijdens het fietsen, omdat ze ‘dat gewend zijn’.

Techbedrijven ontmoedigen smartphones in het verkeer

Er is dit jaar al veel te doen geweest over smartphonegebruik in het verkeer. Zo voegden Apple en Samsung speciale automodi toe aan iOS en Android, die voor minder afleiding zorgen. We zijn dan ook erg benieuwd hoe vaak jullie de iPhone (of Apple Watch) gebruiken tijdens het rijden.

Geef (eerlijk!) antwoord en vul onderstaande poll in door antwoord te geven op de vraag: Gebruik jij je iPhone nog in het verkeer?

Zie je de poll niet? Vul hem dan in via deze link

Via: NOS
Categorie: Devices

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Menu
Nieuws Tips Reviews Apps Thema's Gidsen