‘Telefoongebruik tijdens autorijden net zo zwaar bestraffen als drank’

Lars Paijmans
2 augustus 2017, 13:12
2 min leestijd
‘Telefoongebruik tijdens autorijden net zo zwaar bestraffen als drank’

Veilig Verkeer Nederland is duidelijk: je smartphone gebruiken tijdens het rijden moet net zo streng bestraft worden als rijden met drank op. Ook fietsers zijn straks aan de beurt, en er moet meer en strenger gecontroleerd worden.

Lees verder na de advertentie.

‘Smartphone auto boete gelijk stellen aan alcoholboetes’

Veilig Verkeer Nederland (VVN) laat in een brief aan minister Stef Blok van Veiligheid en Justitie weten dat telefoongebruik achter het stuur ‘veel strenger bestraft’ moet worden. Met de brief hoopt VVN invloed uit te oefenen op de nieuwe verkeerswet waar Blok aan werkt.

iOS automodus

Smartphonegebruik achter het stuur moet volgens het VVN bestraft worden met boetes die beginnen vanaf 300 euro. Deze moeten ook vaker uitgeschreven worden door strenger te controleren. “Weggebruikers hebben niet het gevoel dat de politie meekijkt, de pakkans is bijna nul”, aldus VVN-woordvoerder Stomphorst tegen de NOS. Volgens VVN staat het gebruik van smartphones achter het stuurt gelijk aan rijden met absurd hoge snelheid en het rijden onder invloed. Dus – zo stelt de organisatie – moeten boetes hier ook naar aangepast worden.

Naast het sterk verhogen van de boetes worden ook de fabrikanten van smartphones ingeschakeld. Al maanden is de overheid in gesprek met bedrijven als Apple en Samsung om hier afspraken over te maken. Zo lanceerde Samsung onlangs een app die het gebruik van smartphones in de auto aanpakt. In een gesprek met iPhoned gaf een woordvoerder van de minister van Verkeer en Milieu aan dat techbedrijven een verantwoordelijkheid hebben op dit gebied. “Bedrijven als Apple kunnen helpen door te zorgen dat systemen die de telefoon aan de auto koppelen niet afleiden”, aldus de woordvoerder.

Lees ook: Overheid gaat met Apple praten over automodus voor iPhones

Apple en iOS 11 automodus

Ook Apple zet met iOS 11 een belangrijke stap met de iPhone-automodus, een nieuwe functie in iOS die je iPhone automatisch op stil zet als je in de auto zit. Iedereen die je probeert te bereiken, krijgt automatisch een berichtje dat je onderweg bent, en dus even niet te bereiken bent.

Lees het laatste nieuws over Apple

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Apple in je inbox

Aanmelden
Menu
Nieuws Tips Reviews Apps Thema's Gidsen