Autofabrikanten willen Apples en Googles invloed in de auto aan banden leggen

Lars Paijmans
5 januari 2017, 14:11
2 min leestijd
Autofabrikanten willen Apples en Googles invloed in de auto aan banden leggen

Ford, Toyata en vier andere automerken hebben de handen ineen geslagen in de vorm van het ‘SmartDeviceLink Consortium’. Het doel: voorkomen dat Apple en Google de interface van auto’s volledig gaan bepalen.

Lees verder na de advertentie.

Wat is het SmartDeviceLink Consortium?

Apple wil dan misschien geen eigen auto meer maken, aan een softwaresysteem voor in de auto wordt nog wel hard gewerkt. Daarnaast heeft Apple natuurlijk al jaren CarPlay, terwijl Google met Android Auto gebruikers ook in de auto Android laat gebruiken. Dit zit Ford, Toyota en nu ook Mazda, Suzuki en andere automerken dwars. Het SmartDeviceLink Consortium werd al in 2011 opgericht, maar krijgt door de hulp van deze bekende merken nu ineens een stuk meer slagkracht.

SmartDeviceLink Consortium

Het initiatief moeten een open alternatief bieden voor diensten als CarPlay en Android Auto. De automerken zijn bang dat als ze niets doen, Apple en Google vrij baan hebben om hun autosystemen de overhand te laten geven. “Door ons consortium uit te breiden, hopen we meer controle te kunnen houden op hoeveel data infotainmentsystemen krijgen”, aldus Toyata en Ford tegenover Bloomberg.

Dat de merken zich hebben aangesloten bij de groep, wil nog niet zeggen dat ze CarPlay gaan weren uit huidige of toekomstige modellen. Alleen Toyota en Mazda bieden nog geen auto’s met CarPlay aan. Dit zou volgens Toyota vooral met veiligheid en beveilingsmaatregelen te maken hebben.

Een toekomstig probleem voor Apple?

Hoewel het consortium dus nog geen concrete dreiging vormt voor Apple, kan het in de toekomst wel een rol gaan spelen. Apple zou namelijk van plan zijn om haar ‘Titan’ autoproject om te bouwen tot een systeem dat ingebouwd kan worden bij auto’s. Hiermee zou Apple willen samenwerken met bestaande merken, net zoals Google dat ook wil gaan doen met haar zelfrijdende autoproject.

Lees het laatste nieuws over Apple

Bron: Bloomberg
Categorieën: Achtergrond, Apple
Thema: Apple CarPlay

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Apple in je inbox

Aanmelden
Menu
Nieuws Tips Reviews Apps Thema's Gidsen