‘Met je smartphone inchecken bij de NS nog dit jaar mogelijk’

Lars Paijmans
17 augustus 2016, 9:50
2 min leestijd

Als het aan de directeur van OV-bedrijf Connexxion ligt, kunnen we voor het einde van 2016 onze smartphone gebruiken om in- en uit te checken bij de NS, in ieder geval als je klant bent van KPN of Vodafone.

Lees verder na de advertentie.

Smart OV verandert je iPhone in een OV-chipkaart

In een gesprek met Trouw laat Bart Schmeink, directeur van Connexxion, weten ongeveer 10.000 klanten van Vodafone en KPN nog voor het einde van het jaar met hun smartphone in kunnen checken als ze met de trein reizen. Dit zal het begin zijn van het Smart OV, een OV-kaart die op je smartphone staat.

Smart OV

Omdat dit slechts het begin is van deze nieuwe functie, zul je alleen reizen op voltarief op deze manier kunnen afrekenen. Schmeink zegt dat er veel positieve ontwikkelingen zijn bij vooral KPN en Vodafone. De OV-kaart blijft vooralsnog gewoon bestaan, al was het maar om ‘even snel een kaartje te kopen’.

Dit nieuwe Smart OV werkt als volgt. Je koppelt eerst je smartphone aan je OV-chipaccount via een speciale app. Zodra je pas via de app aan je chipkaart gekoppeld is, kun je de iPhone gebruiken zoals je ook een OV-kaart gebruikt.

Eerder dit jaar werd deze functie al op kleine schaal getest, al waren smartphones met een NFC-chip toen de enigen die in- en uit konden checken met hun smartphone. Omdat Apple deze chip niet beschikbaar maakt voor externe partijen is het dus afwachten hoe de Smart OV iOS-app dit gaat omzeilen.

Ook in gesprek met Nederlandse banken

Daarnaast zegt Schmeink druk in overleg te zijn met Nederlandse banken, om ook OV-betalingen met je bankpas mogelijk te maken. Deze onderhandelingen verlopen echter een stuk stroever. “Wij mikken op 2017, maar als het ligt aan de banken duurt het nog tot 2019 voordat mensen met hun bankpas kunnen betalen in het openbaar vervoer. Wij vinden dat niet acceptabel als je bedenkt dat de technologie gewoon beschikbaar is.” Het volledige interview is te lezen op de website van Trouw.

Bron: Trouw
Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Apple in je inbox

Menu