‘Half miljoen Nederlandse huishoudens heeft een slimme speaker thuis staan’
Lars Paymans

Het aantal Nederlandse huishoudens waar een slimme speaker staat, groeit. Inmiddels hebben meer dan een half miljoen Nederlanders een speaker in huis staan waar ze tegen kunnen praten. Ondertussen is Apples slimme HomePod nog steeds niet hier verkrijgbaar.

Lees verder na de advertentie.

Advertenties en adblockers

Je ziet deze tekst omdat je een adblocker gebruikt en onze advertenties blokkeert. Dat vinden we jammer, want die advertenties hebben we nodig om onze onafhankelijke artikelen gratis aan te bieden. Steun iPhoned door ons aan je whitelist toe te voegen. Alvast bedankt!

Slimme speakers in Nederland winnen terrein

Dat blijkt uit een onderzoek van Multiscope onder 4700 Nederlanders. Hieruit blijkt dat de meeste consumenten (56 procent) nog niet bekend zijn met slimme speakers. Deze groep heeft dan ook geen intentie om het komende jaar een exemplaar aan te schaffen.

Drie procent is van plan een slimme speaker aan te schaffen, wat neerkomt op 240.000 huishoudens. Zestien procent (één op de zes) twijfelt of ze binnen de komende 12 maanden een slimme speaker kopen.

slimme speakers in Nederland

De hoge prijs is met 34 procent de belangrijkste reden om geen slimme speaker te kopen. Ook vindt één op de vier mensen het product overbodig en zegt 26 procent de meerwaarde te beperkt te vinden.

Daarnaast vertrouwt één op de acht consumenten het niet om een speaker in huis te zetten die met je meeluistert. Dit sluit aan bij de 28 procent van de mensen die sceptisch is en niet wil dat techniek op deze manier onderdeel wordt van hun huis.

Google voorop met naamsbekendheid

Wat naamsbekendheid betreft is de Google Home de grote winnaar. Drieëntwintig procent van de consumenten is bekend met deze speaker van Google, die ook in Nederland verkrijgbaar is en Nederlands spreekt. De Apple HomePod is met een percentage van tien procent een stuk minder bekend in Nederland, al is dat ook niet zo gek.

Apple heeft deze speaker nog steeds niet hier uitgebracht, waardoor je ‘m alleen kunt krijgen door een exemplaar te importeren (bijvoorbeeld uit Duitsland). Bovendien spreekt de HomePod om deze reden nog geen Nederlands. Het is onbekend of en wanneer Apple de HomePod naar andere landen brengt.

Voor grote techbedrijven als Google en Apple worden spraakassistenten steeds belangrijker. Enorme bedragen worden geïnvesteerd om deze digitale hulpjes steeds slimmer en nuttiger te maken. Reken er dus maar op dat er de komende jaren nog veel meer nieuwe functies naar dergelijke assistenten komen.

Lees ook: Getest: de Google Home is ook voor iPhone-gebruikers de moeite waard

Draag ook bij aan dit artikel

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.