Is het na watchOS en iPadOS tijd voor SiriOS?

Lars Paijmans
22 juli 2019, 11:11
2 min leestijd
Is het na watchOS en iPadOS tijd voor SiriOS?

Volgens een groep experts op het gebied van spraakassistenten onthult Apple volgend jaar SiriOS. Maar waarom zou dit nodig zijn?

Lees verder na de advertentie.

‘Apple zou SiriOS moeten maken’

Mangrove Capital Partners voorspelt in zijn jaarlijkse Voice Tech Report dat Apple volgend jaar met SiriOS komt. Dit moet een speciaal besturingssysteem worden, dat net als watchOS, tvOS en iPadOS zijn eigen kenmerken heeft en onafhankelijker is van Apples andere softwareplatformen.

“Een volwaardig SiriOS is wenselijk om te kunnen concurreren met Amazon en Google op het gebied van slimme assistenten”, aldus Bret Kinsella, lid van de groep en uitgever van Voicebot.ai. De software moet de innovatie en het gebruik van de assistent in een hoger tempo versnellen.

SiriOS

In theorie zou SiriOS een platform worden waar ontwikkelaars meer vrijheid hebben om alle onderdelen ervan te benutten voor hun apps. Vooralsnog is Siri in vergelijking met bijvoorbeeld de Google Assistent nog relatief gesloten, al geeft Apple ieder jaar meer openheid. Mangrove Capital noemt daarnaast Apples overname van Silk Labs als een stap in de goede richting. Deze startup wil de privacy verbeteren van stemassistenten.

Als we naar de concurrentie kijken, zou SiriOS gelijkenissen kunnen vertonen met Alexa Skills, een platform van Amazon. Deze maakt het heel gemakkelijk voor ontwikkelaars om specifieke functies van Alexa aan apps toe te voegen. SiriOS zou in dat opzicht een verbeterde versie van SiriKit kunnen worden, dat op alle apparaten van Apple werkt.

Waar komt deze voorspelling vandaan?

Wel zetten we enige vraagtekens bij deze voorspelling van de bron. Het is namelijk onduidelijk of deze gebaseerd is op bronnen, of dat het meer een wens is dan een concrete verwachting. Bovendien zijn Apples ‘OS-systemen’ altijd bedoeld om een volledig apparaat te besturen. Terwijl SiriOS nog steeds naast iOS, iPadOS, macOS of watchOS op een apparaat moet draaien.

In het jaarlijkse rapport staan ook andere futuristische voorspellingen. Zo verwacht de groep dat het toetsenbord (zowel digitaal als fysiek) binnen 5 tot 10 jaar overbodig is geworden en we onze apparaten volledig met onze stem bedienen.

Deze verandering zou er ook voor zorgen dat we in sommige gevallen geen scherm meer nodig hebben op onze smartphones. Ook zouden merken zichzelf herkenbaar maken met een eigen geluid, wat het zoeken naar producten voorgoed moet veranderen. Als je niet vies bent van een flinke dosis toekomstmuziek, is het volledige Voice Tech Report het lezen waard.

Lees ook: Deze 5 verbeteringen voor Siri zitten in iOS 13 verstopt

Meer nieuws over Siri

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Apple in je inbox

Menu