De iPhone 14 Pro: nu tot €10 korting per maand

Deze 5 verbeteringen voor Siri zitten in iOS 13 verstopt

Florence Peeters
17 juni 2019, 14:56
3 min leestijd
Deze 5 verbeteringen voor Siri zitten in iOS 13 verstopt

Apples slimme stemhulpje kan je straks nog beter helpen. De spraakassistent krijgt vooral meer mogelijkheden om apps aan te sturen. Op deze vijf manieren wordt Siri in iOS 13 verbeterd.

Lees verder na de advertentie.

Vijf Siri-verbeteringen om naar uit te kijken

Siri wordt in iOS 13 niet per se slimmer. Dit komt voornamelijk doordat Apple zoveel waarde hecht aan privacy. Toch betekent dit niet dat Siri niet vooruit kan gaan. Apple bewijst dit door in de software-update van dit najaar een aantal belangrijke verbeteringen door te voeren.

In de toekomst gaat Siri misschien niet veel slimmer worden, maar wel veel meer samenwerken met andere apps. Wij geven je een overzicht van de vijf Siri-verbeteringen die in iOS 13 aan bod komen.

1. Verbeterde natuurlijke stem

Heb je wel eens een lang of moeilijk antwoord van Siri gekregen, dan klinkt dat verre van mooi. Terwijl concurrerende spraakassistenten als de Google Assistent ook in zulke situaties een vrij natuurlijke stem behouden, klinkt Siri als een stotterende robot.

Dit zou in iOS 13 verleden tijd dankzij een nieuwe technologie: Neural Text to Speech (TTS). Voorheen werden allerlei stukjes audio samengevoegd tot volzinnen. Deze nieuwe technologie werkt een stuk slimmer en laat Siri natuurlijker en vloeiender klinken. Dit gaat vooral opvallen bij lange zinnen. Tijdens de WWDC 2019-keynote gaf Apple al even een voorproefje, wat veelbelovend klonk.

2. Apps van derden aansturen

Jarenlang heeft Apple zijn spraakassistent exclusief beschikbaar gesteld voor Apple-diensten als Apple Music en de Podcasts-app. Daar komt eindelijk verandering in, waardoor we straks ook kunnen vragen om een nummer via Spotify op te zetten, of een podcast via Pocket Casts. Allerlei audio-apps van derden krijgen namelijk ook toegang tot het zogeheten SiriKit, waarmee ze Siri-ondersteuning in hun app kunnen bouwen.

3. Radio luisteren

Het openstellen van Siri voor audio-apps betekent ook dat je op je iPhone of in Apple CarPlay kan vragen om de radio aan te zetten. Je kunt namelijk ook apps als TuneIn bedienen met een spraakopdracht, of simpelweg vragen om één van de meer dan 100.000 ondersteunde radiozender af te spelen.

Voor radioliefhebbers scheelt het redelijk wat gedoe, omdat je niet meer een app hoeft te openen om te zoeken naar jouw favoriete radiostation. Daarnaast wordt langs verschillende radiozenders skippen zo ook wat gemakkelijker.

4. Persoonlijke suggesties

Naast meer mogelijkheden en een verbeterde stem, stemt Siri zich beter af op jouw gewoonten. Je krijgt voortaan persoonlijke suggesties van de spraakassistent voor acties in Podcasts, Safari en Maps.

Een ander groot voordeel is dat Siri niet alleen naar berichten en herinneringen kijkt in standaard iOS-apps. De slimme assistent merkt namelijk ook berichten en reminders op die in apps van derden staan. Zo kun je Siri alsnog vragen om wat je niet moet vergeten op een dag, terwijl je bijvoorbeeld Wunderlist of Things hiervoor gebruikt.

5. Gepersonaliseerde Siri Shortcuts

Een indirecte verbetering aan Siri is dat de Opdrachten-app erop vooruitgaat. Hier krijg je namelijk eveneens persoonlijke suggesties, voor automatiseringen die bij jouw dagelijkse routine passen.

Deze routines helpen jou bijvoorbeeld bij wat je standaard doet als je wakker wordt, of gaat sporten bijvoorbeeld. Daarnaast kun je met Siri Shortcuts straks meer in gesprekvorm met apps communiceren, waardoor de opdrachten nog dynamischer worden.

Dit zit er nog meer in iOS 13

Naast Siri wordt ook Apple CarPlay aangepakt met nieuwe functies en verbeteringen. Bovendien zitten er een waslijst aan nieuwe kleine iOS 13-functies in de update. Lees ook onze uitgebreide iOS 13 preview of bekijk deze hieronder.

iOS 13 preview: De 8 belangrijkste nieuwe functies getest

Lees meer over iOS 13

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Apple in je inbox

Menu