‘Siri wordt steeds slimmer, maar loopt achter op Google Assistent’

Lars Paijmans
26 juli 2018, 11:03
2 min leestijd

Een nieuw onderzoek maakt de balans op: welke stemassistent is het slimste? De resultaten van deze jaarlijkse Siri-test zijn vooral slecht nieuws voor fans van Siri, al heeft de conclusie een gouden randje.

Lees verder na de advertentie.

Siri-test vergelijkt met andere spraakassistenten

Onderzoeksbureau Loup Ventures deed een grootschalig onderzoek naar de kwaliteit van de populairste digitale assistenten: Apples Siri, de Google Assistent, Microsoft Cortana en Amazon Alexa. Iedere assistent kreeg dezelfde 800 vragen voorgeschoteld, om zo de verschillende antwoorden met elkaar te vergelijken.

De resultaten liegen er niet om. Van de achthonderd vragen begreep Siri er 99 procent en gaf de assistent in 78,5 procent van de gevallen het juiste antwoord. Dat laat goed zien hoe Apple de afgelopen twaalf maanden verbeteringen met Siri heeft doorgevoerd. Vorig jaar gaf Siri in dezelfde test slechts op 66 procent van de vragen een goed antwoord.

Siri test

Hoewel Siri er dus op vooruit gaat, loopt ze nog steeds flink achter op de Google Assistent, de spraakassistent die vanaf vandaag ook in het Nederlands op de iPhone beschikbaar is. Google begreep 100 procent van de vragen en gaf 85 procent het correcte antwoord.

Opvallend aan de resultaten is dat Siri het vooral goed doet als het op commando’s aankomt. Dankzij de diepe integratie met de Muziek-app en HomeKit scoorde de assistent hier erg goed, wat waarschijnlijk te danken is aan de HomePod.

Apple werkt aan verbetering

Het onderzoek laat in ieder geval zien dat Apple hard werkt om Siri te verbeteren en dichter in de buurt te laten komen van de Google Assistent. Met de komst van iOS 12 krijgt Siri er een belangrijke nieuwe functie bij in de vorm van Siri Shortcuts.

Hiermee kunnen gebruikers zelf spraakcommando’s maken en deze koppelen aan een serie van verschillende opdrachten voor Siri. Ook heeft Apple de grote man achter de Google Assistent overgenomen, zodat hij nu het team leidt dat Siri naar een hoger niveau moet tillen. We zijn dan ook nu al benieuwd naar de score die Apples assistent volgend jaar haalt.

Lees ook: Hoe Apples focus op privacy eerst Siri en nu de HomePod in de weg zit

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Apple in je inbox

Menu
Nieuws Tips Reviews Apps Thema's Gidsen