‘Siri loopt steeds verder achter op Google Assistent’

Michel van 't Klaphek
22 december 2018, 13:16
2 min leestijd
‘Siri loopt steeds verder achter op Google Assistent’

Slecht nieuws voor Apple. Nadat Siri deze zomer de achterstand op de Google Assistent kleiner maakte, is de stemassistent nu juist dommer geworden. Wel is er een lichtpuntje voor Siri.

Lees verder na de advertentie.

‘Siri test: assistent dommer geworden’

Dat is de conclusie van Loup Ventures. Het onderzoeksbureau deed een grootschalig onderzoek naar de kwaliteit van de populairste digitale assistenten: Siri van Apple, de Google Assistent, Microsoft’s Cortana en Amazon Alexa. Iedere stemassistent kreeg 800 vragen voorgelegd, om zo de verschillende antwoorden te kunnen vergelijken.

Siri-test achterlopen Google Assistent

De resultaten zijn slecht nieuws voor Apple. Siri begreep 99 procent van de 800 vragen, maar gaf in slechts 74 procent van de gevallen het juiste antwoord. Dit is een teleurstellend resultaat vergeleken bij een eerder onderzoek deze zomer. Toen had Siri het namelijk in 78,5 procent van de gevallen het bij het juiste eind.

Dit verschil wordt mogelijk verklaard aan de hand van de vragen. Loup Ventures stelt bij iedere test andere vragen, om zo te kunnen controleren hoe de stemassistenten met verschillende onderwerpen omgaan. Tijdens het onderzoek werden de verzoeken in vijf categorieeen verdeeld: lokaal, bestellen, navigeren, informatie en bevelen.

Goede muziekkennis

Vooral in de laatste sectie deed Siri het goed. Dit komt door de diepte integratie met de HomePod en Apple Music. Wanneer je dus vraagt om je favoriete afspeellijst of band zit je bij Siri wel goed.

Er is duidelijk nog werk aan de winkel qua bestellen, waar Alexa juist domineerde. Niet zo gek ook, als je bedenkt dat deze stemassistent van Amazon is en dus gigantisch veel productkennis heeft.

Alhoewel de resultaten dus niet rooskleurig zijn voor Siri, is er wel een lichtpuntje. Apples stemassistent is namelijk nauwkeuriger geworden. De accuraatheid is met 22 procent het meest gestegen van alle virtuele assistenten. Siri herkent je stem dus sneller, zodat je je vraag minder vaak hoeft te herhalen.

Lees het laatste nieuws over Siri

Bron afbeelding: Loup Ventures
Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Apple in je inbox

Aanmelden
Menu
Nieuws Tips Reviews Apps Thema's Gidsen