De talenknobbel van Siri: zo leert de iPhone-assistent nieuwe talen

Lars Paijmans
10 maart 2017, 14:41
1 min leestijd
De talenknobbel van Siri: zo leert de iPhone-assistent nieuwe talen

De talenknobbel van Siri is een van de grote voordelen van de spraakassistent. Apple geeft nu een interessant kijkje achter de schermen hoe een nieuwe Siri taal wordt aangeleerd.

Lees verder na de advertentie.

Zo leert Apple een nieuwe Siri taal

Alex Acero staat aan het roer van het Speech Team van Apple; een speciale divisie die zich volledig richt op het aanleren van nieuwe Siri talen. Via Reuters legt Acero uit hoe dit proces in zijn werk gaat. Als Apple besluit dat Siri een nieuwe taal moet leren, begint het team met het voorlezen van verhalen in verschillende accenten en dialecten. Op basis hiervan bouwt Apple een ‘taalmodel’ dat probeert om de opeenvolging van woorden te voorspellen.

Siri taal

De volgende stap is dat Apple de optie om berichten te dicteren uitbrengt voor gebruikers. Een belangrijke tussenstap, want zo kan er gemakkelijk en anoniem een grote hoeveelheid stemdata verzameld worden. Deze worden vervolgens gebruikt om Siri verder te optimaliseren. “Dit halveert het aantal foutieve stemopdrachten”, aldus Acero.

Geleidelijk verbeteren

Is er eenmaal genoeg data verzameld, dan gaat Apple pas de lancering van de nieuwe Siri taal voorbereiden. Er worden acteurs opgetrommeld om de stem in te spreken, al heeft deze eerste versie van Siri slechts antwoord op de simpelste vragen. Daarna breidt Apple de assistent iedere twee weken uit met nieuwe, uitgebreidere antwoorden.

Inmiddels heeft Apple dankzij dit trucje de Siri taal uitgebreid naar 21 talen in 36 landen. Een enorm verschil met de 8 talen van Cortana en de nieuwe Google Assistent die nog maar 4 talen spreekt.

Lees het laatste nieuws over Siri

Bron: Reuters
Categorieën: Apple, iOS
Thema: Siri

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Apple in je inbox

Aanmelden
Menu
Nieuws Tips Reviews Apps Thema's Gidsen