Opinie: Zijn de Siri-speaker en 10,5-inch iPad één en hetzelfde product?

Lars Paijmans
16 mei 2017, 20:36
3 min leestijd
Opinie: Zijn de Siri-speaker en 10,5-inch iPad één en hetzelfde product?

Volgens de laatste geruchten onthult Apple tijdens de WWDC (5 juni) twee nieuwe producten: de Siri-speaker en 10,5-inch iPad Pro. Maar wat nu als het hier om één en hetzelfde product gaat?

Lees verder na de advertentie.

Lijkt het Siri-speaker design op een iPad?

In de aanloop naar Apples eerste keynote van 2017 draait de geruchtenmolen overuren. Het bedrijf zou naast iOS 11 en updates voor macOS, tvOS en watchOS namelijk voor het eerst in jaren nieuwe producten onthullen op de ontwikkelaarsconferentie.

Update: Lees alles over de Apple HomePod

Allereerst wordt mogelijk een ‘Siri-speaker’ getoond: een slimme apparaat voor in de huiskamer die je van alles kunt vragen. Ook kan het device muziek afspelen en als hub dienen voor al je HomeKit-apparaten. Dat Apple de speaker tijdens WWDC onthult is logisch: ontwikkelaars moeten immers direct aan de slag om er ondersteuning voor in hun apps in te bouwen.

Siri-speaker design

Daarnaast ziet mogelijk de 10,5-inch iPad Pro het levenslicht. Vooral hierbij zetten we de nodige vraagtekens. Voor de nieuwe iPad zou Apple namelijk een gloednieuw design overwegen, zonder schermranden en homeknop. Als dit herkenbaar klinkt, geven we je geen ongelijk: dit is namelijk precies wat de iPhone 8 mogelijk ook biedt. En dat maakt de onthulling zo onlogisch.

Apple wil in september hoge ogen gooien met een revolutionaire nieuwe iPhone, maar verschiet mogelijk al zijn kruit een half jaar van tevoren door een iPad met een soortgelijk ontwerp te onthullen. Ondertussen is de tablet verre van het belangrijkste product voor Apple, en is het bedrijf dus minder afhankelijk van het succes ervan.

Bovendien heeft Apple een paar maanden geleden nog de nieuwe 2017 iPad onthuld en is er geen directe reden om tijdens WWDC met een nieuw model te komen.

Een cilindervormige speaker met een display is niet praktisch

Dit alles doet ons terugdenken aan het interview dat Apples Phil Schiller vorige week gaf. Hierin sprak hij duidelijk zijn voorkeur uit voor slimme speakers met een display. “Slimme speakers hebben een scherm nodig”, stelt hij. “Het idee dat je dat niet hebt, is in veel situaties vooral onhandig.” Schiller weet ongetwijfeld hoe de Siri-speaker van Apple eruit gaat zien, dus kijken we raar op als hij geen display krijgt.

Analist Ming-Chi Kuo onderschrijft de berichtgeving door te stellen dat de speaker een touch-interface krijgt. Omdat we nog nooit een slimme speaker van Apple gezien hebben, gaan we er op voorhand vanuit dat het een Amazon Echo- en Google Home-achtig ontwerp krijgt.

Het cilindervormige-ontwerp ligt voor de hand als het puur om een speaker gaat, maar is een stuk minder praktisch als het apparaat een scherm krijgt. Kijk maar naar Amazon, die vorige week het design van zijn speaker radicaal omgooide met de Echo Show: een slimme speaker met een touchscreen.

Siri Speaker design

Is de ‘iPad’ eigenlijk de Siri-speaker?

Door de optelsom van geruchten is het ineens niet zo gek meer dat de geruchten over de 10,5-inch iPad en Siri Speaker hetzelfde product beschrijven. Dit zou betekenen dat de Siri-speaker eruitziet als een scherm zonder randen. Op het display kan Siri onder meer FaceTime-gesprekken tonen, of het weerbericht en het laatste nieuws.

Omdat het apparaat voornamelijk uit scherm bestaat, kun je het ook gemakkelijk aanpassen met een wallpaper zodat het bij iedere woonkamer aansluit. Zo kan Apple het iPhone 8-achtige design bewaren voor het najaar en krijgt de Siri-speaker het futuristische uiterlijk dat er zo goed bij past.

Lees ook: WWDC 2017: 7 verwachtingen voor de keynote van 5 juni

Categorieën: Achtergrond, Apple
Thema: Siri
Device: HomePod

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Apple HomePod
Apple HomePod

Het laatste nieuws, tips en meer Apple in je inbox

Aanmelden
Menu
Nieuws Tips Reviews Apps Thema's Gidsen