Zo maken Siri Snelkoppelingen in iOS 12 je leven makkelijker

Michel van 't Klaphek
12 juni 2018, 16:53
3 min leestijd
Zo maken Siri Snelkoppelingen in iOS 12 je leven makkelijker

Een grote toevoeging in iOS 12 zijn de Siri Snelkoppelingen. Hierdoor kun je dagelijkse routines automatiseren zodat jij efficiënter door het leven gaat.

Lees verder na de advertentie.

Siri Snelkoppelingen iOS 12: zo werkt het

Alhoewel Siri in de begindagen de nodige kritiek te verduren kreeg, wordt de virtueel assistent steeds slimmer. Een goed voorbeeld hiervan zijn de Siri Snelkoppelingen, dat werd aangekondigd tijdens de WWDC 2018.

Dankzij de nieuwe Snelkoppelingen-app in iOS 12 kun je namelijk dagelijkse routines koppelen aan apps die bepaalde acties en taken uitvoeren. Zo is het mogelijk om direct een rekening te splitten, registreren hoeveel koppen koffie je op een dag drinkt en eten te bestellen.

“Sorry dat ik te laat ben”

Siri gaat hierbij rekening houden met jouw gewoontes, het tijdstip en de daarmee samenhangende context. Wanneer je bijvoorbeeld te laat dreigt te komen voor de wekelijkse vergadering, stelt de assistent automatisch voor om een bericht naar je collega’s te sturen.

Siri Snelkoppelingen iOS 12

Je kunt zelf aangeven wat de inhoud van dit bericht moet worden. Hetzelfde geldt voor activiteiten als hardlopen. Zodra Siri merkt dat je sneller beweegt, gaat hij voorstellen om bijvoorbeeld muziek af te spelen en jouw fitness-app naar keuze te starten.

Siri gaat leren van jouw gewoonten: de Snelkoppelingen-functie werkt dus ook pas na een paar dagen gebruik. Door naar ‘Siri & Zoeken’ in het instellingenmenu te gaan, kun je kijken of het systeem een mogelijke snelkoppeling voor jou heeft gevonden.

Verder werkt de assistent voortaan ook in apps van derden, zoals Kayak. In deze app vind je een knop om jouw reisinformatie te koppelen aan Siri door middel van een specifiek stemcommando, zoals “vluchtdetails”. Zodra je Siri hiernaar vraagt, worden automatisch alle details van je vakantie, inclusief specifieke vluchttijden opgelepeld. Apple stelt ontwikkelaars in staat om Siri Snelkoppelingen in hun eigen app te gebruiken. In de toekomst kunnen dus steeds meer applicaties met Siri overweg.

Siri Snelkoppelingen Kayak

Zelf Siri Snelkoppelingen maken

Daarnaast wordt het mogelijk om eigen snelkoppelingen te maken. Open hiervoor de speciale Snelkoppelingen-app, maak een routine aan, of gebruik één van de aanwezige voorbeelden. Vervolgens bepaal je de volgorde van apps, en geef je aan welke specifieke actie uitgevoerd moet worden. In de praktijk gaat dit zo.

Stel, je bent klaar met werken en gaat richting huis. Tijdens de autorit wil je luisteren naar muziek. Daarnaast wil je je partner laten weten hoe laat je thuis bent, omdat er een behoorlijke file op komst is. Tot slot zou je het fijn vinden als de autoverwarming iets hoger wordt gezet, omdat het nu te koud is.

Siri Snelkoppelingen 2

Voortaan kun je al deze losse acties en benodigde apps bundelen. Hiervoor maak je een nieuwe snelkoppeling aan, selecteer je de benodigde apps en stel je een stemcommando in, zoals “forens”. Zodra je dit tegen Siri zegt zet hij een specifieke Apple Music-afspeellijst aan, stuurt een bericht naar je partner om te laten weten dat je over een uur thuis bent en zet de verwarming op 21 graden.

Snelkoppelingen uitvoeren kan vanaf het toegangsscherm, met Siri of via de Spotlight-zoekfunctie. Ook de Apple Watch en HomePod ondersteunen Siri Snelkoppelingen. De potentie van de functie is enorm, omdat de mogelijkheden vrijwel eindeloos zijn.

Hoe zit het met privacy?

Zoals altijd met Apple staat de privacy van haar gebruikers voorop. Alle processen vinden op je iPhone plaats, en er wordt dus niets met de cloud gedeeld. Daarnaast leert Siri van lokale data en gebruikt dus geen andere persoonlijke data. Daarnaast koppelt Siri enkel jouw gewoonten aan voorgestelde apps: wat er vervolgens binnen die programma’s gebeurt, weet Siri niet.

Siri Snelkoppelingen zit in de uiteindelijke versie van iOS 12 die dit najaar verschijnt. De hierboven besproken Snelkoppelingen-app is helaas niet aanwezig in de iOS 12-bèta. Op de hoogte blijven? Download dan de iPhoned-app, schrijf je in voor de nieuwsbrief of houd de site in de gaten!

Lees meer over iOS 12

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Apple in je inbox

Menu