6 handige Siri Shortcuts-verbeteringen in de nieuwste iOS 13-bèta
Dennis de Vries

Nu de bèta van iOS 13 te installeren is, zien we ook welke verbeteringen het nieuwe besturingssysteem doorvoert voor Siri Shortcuts. Deze handige dingen kun je er nu mee.

Lees verder na de advertentie.

Advertenties en adblockers

Je ziet deze tekst omdat je een adblocker gebruikt en onze advertenties blokkeert. Dat vinden we jammer, want die advertenties hebben we nodig om onze onafhankelijke artikelen gratis aan te bieden. Steun iPhoned door ons aan je whitelist toe te voegen. Alvast bedankt!

Dit is er nieuw aan Siri Shortcuts in iOS 13

Als je de publieke bèta van iOS 13 al hebt geïnstalleerd op je iPhone, dan heb je er een nieuwe app bij. De Opdrachten-app is nu standaard geïnstalleerd op apparaten met iOS 13 en biedt flink wat verbeteringen voor de spraakgestuurde opdrachten.

Siri Shortcuts zijn al geïntroduceerd in iOS 12, maar om ze te gebruiken moest je de Opdrachten-app wel zelf installeren. Had je app nog niet, dan kun je vanaf nu met de verbeterde versie aan de gang. Wij zetten alle verbeteringen voor je op een rijtje.

1. Nieuwe interface voor editor

Meest in het oog springende verandering is dat de editor is aangepakt. Hier stelje zelf opdrachten mee samen. Deze worden nu meer weergeven als een natuurlijk gesproken zin, net zoals je ‘m in het dagelijks leven zou gebruiken. Dit maakt het begrijpelijker om shortcuts samen te stellen. Annotaties met kleuren en logo’s maken het daarbij gemakkelijk om te zien welke input er gebruikt wordt en van welke app die afkomstig is, om een opdracht uit te voeren.

siri shortcuts verbeteringen

2. Combineert bestaande apps met eigen opdrachten

De vernieuwde Opdrachten-app verenigt alle opdrachten die je op je telefoon hebt staan. Dat betekent dat ook de spraakopdrachten die gekoppeld zijn aan apps van derden nu hierin te vinden zijn. Voorheen werd in de app vooral aandacht gegeven aan je zelfgemaakte opdrachten. In iOS 13 worden al je shortcuts in één app verenigd en zijn ze overzichtelijk bij elkaar te vinden.

3. Link input en output van opdrachten aan elkaar

In de nieuwe Shortcuts-app krijg je meer mogelijkheden om het resultaat van de ene opdracht te koppelen aan een andere opdracht. Zo zijn verschillende acties die je telefoon voor je uitvoert na elkaar uit te voeren als jij dat wilt. Omdat het resultaat van een bepaalde opdracht ook weer te gebruiken is door een andere opdracht, wordt het voor app-ontwikkelaars mogelijk om hun apps te voorzien van interessante nieuwe functies die door Siri te activeren zijn.

siri shortcuts verbeteringen

4. Verbeterde galerij

De galerij waarin Apple de shortcuts weergeeft is duidelijker. Zo worden er nu persoonlijke suggesties gegeven voor kant-en-klare opdrachten om in te stellen. Verder suggereert Apple koppelingen met opdrachten voor andere apps die je eventueel kunt toevoegen. Denk aan een opdracht waarmee je met Shazam een nummer zoekt en die vervolgens automatisch toevoegt aan een afspeellijst in Spotify.

5. Verregaande automatisering

Automatisering krijgt een apart tabblad binnen de Siri Shortcuts-app. Er is onderscheid tussen persoonlijke automatisering, die je via Siri op je telefoon kunt activeren, of de automatisering bij jou thuis. Dit refereert aan HomeKit, Apples ecosysteem voor slimme apparaten.

Bij die laatste is het mogelijk om ook externe apparaten, zoals de HomePod of een Apple TV erbij te betrekken. Het is eveneens mogelijk bepaalde condities toe te voegen, waarbij weer gebruik wordt gemaakt van gegevens van andere diensten.

Zo is meer geavanceerde automatisering mogelijk, waarbij je bijvoorbeeld opdrachten kunt instellen als: “Speel als het regent Beats 1 af op Apple TV, vijf minuten nadat ik ben thuis gekomen”. Deze automatiseringen zijn door meerdere gebruikers te activeren, zolang hun Apple ID maar gekoppeld is aan dezelfde HomeKit-locatie.

6. Widget voor iPadOS

iPad-gebruikers kunnen hun shortcuts heel gemakkelijk vanaf het thuisscherm of het vergrendelscherm bereiken. Een nieuwe widget in iPadOS geeft direct toegang tot een lijst met opdrachten. Bovendien is het gemakkelijker om specifieke opdrachten toe te voegen aan het thuisscherm. Zo kun je ze vanaf daar direct oproepen door erop te tikken.

Opdrachten

Apple

8,2 (314 reviews)
Gratis via App Store

De publieke bèta van Apples nieuwe mobiele besturingssysteem is nu te downloaden. Lees hier hoe je de bèta van iOS 13 kunt downloaden. Check ook onze iOS 13 preview of een handig overzicht van meer kleine iOS 13-functies.

Lees meer over iOS 13

Draag ook bij aan dit artikel

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.