Onderzoek: ‘Google Assistant gaat Siri inhalen als populairste assistent’

Lars Paijmans
4 september 2017, 15:43
2 min leestijd
Onderzoek: ‘Google Assistant gaat Siri inhalen als populairste assistent’

Veel mensen zien Siri nog niet als belangrijke iPhone-functie, maar de digitale assistenten zijn geleidelijk bezig met een opmars. En het is nog lang niet zeker dat Apple hierbij als winnaar uit de bus komt.

Lees verder na de advertentie.

Siri populariteit neemt langzaam toe

Onderzoeksbureau Ovum laat zien hoe digitale assistenten langzaam maar zeker terrein winnen. Hoewel de meerderheid van de ondervraagden toegeeft een dergelijke assistent minder dan een keer per week te gebruiken, wordt de groep met fanatieke gebruikers steeds groter.

Zo blijkt dat eenderde van de ondervraagden minstens een keer per week de hulp van een dergelijke assistent inschakelt. Dit is ongeveer net zo populair als dat Netflix nieuwe gebruikers voor zich wint. Van de 800 miljoen iPhones, zijn er 375 miljoen die Siri op maandbasis gebruiken.

Siri populariteit

Door de huidige cijfers door te trekken, voorspelt Ovum dat niet Siri maar de Google Assistant met afstand de populairste assistent wordt. Met een marktaandeel van 23,3 procent, gevolgd door Samsungs Bixby met 14,5 procent en Siri op de derde plaats met 13,1 procent. Een opvallende conclusie, aangezien Bixby nog maar net gelanceerd is.

Op basis van deze cijfers schetst Ovum een toekomstbeeld van de functies die stemassistenten gaan vervullen. Zo moet Apple harder werken om Siri te verweven met de apps die mensen graag gebruiken op de iPhone. Door Siri nog beter te integreren in de Foto’s-app en iMessage, wordt het voor mensen aantrekkelijker om de assistent te gebruiken.

Zit Apple Siri in de weg?

Het onderzoek merkt terecht op dat Siri zichzelf in de weg zit. Omdat Google bereid is om de Google Assistant naast Android-telefoons ook op iPhones uit te brengen, heeft de assistent een veel grotere doelgroep die er potentieel gebruik van kan maken.

Het succes van een assistent wordt volgens het onderzoek bepaald door een ding: het moet gebruikers dingen laten doen in minder tijd, met minder stappen. Hiervoor is een volgende generatie assistenten nodig, die niet alleen de weersverwachting vertellen en een kookwekker instellen, maar die meekijken en luisteren om contextgevoelige info te geven. Heeft Apple hiervoor Craig Federighi als nieuwe baas van Siri aangewezen?

Lees het laatste nieuws over Siri

Bron: ovum
Categorie: iOS
Spotlight: Siri

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Menu
Nieuws Tips Reviews Apps Spotlights Video's