Op deze 3 manieren verandert Apple het beluisteren van Siri-opnames

Lars Paijmans
28 augustus 2019, 18:50
2 min leestijd
Op deze 3 manieren verandert Apple het beluisteren van Siri-opnames

Apple heeft officieel excuses aangeboden voor het afluisteren van Siri-opnames, en legt uit hoe het bedrijf Siri zal verbeteren en tegelijk privacy van de gebruiker meer respecteert.

Lees verder na de advertentie.

Hoe Apple de Siri-opnames privacy verbetert

Toen vorige maand duidelijk werd dat een bedrijf in opdracht van Apple naar Siri-spraakopdrachten van gebruikers luisterde, werd het project direct stopgezet. Apple heeft daarnaast zijn excuses aangeboden, maar zegt wel dat dit programma nog voor het einde van 2019 weer opgestart zal worden.

Apple kiest ervoor om verder te gaan met een aangepaste vorm van het project, dat wat voorzichtiger omgaat met de privacy van gebruikers. Dat zie je terug in de volgende drie veranderingen.

Siri-opnames privacy

1. Eerst toestemming geven voor audio-opnames

Zo zal Apple niet meer standaard audio-opnames bewaren, daarvoor moeten gebruikers eerst toestemming geven. Heb je toestemming gegeven maar neemt Siri per ongeluk iets op wat niet voor de assistent bedoeld is, dan zal Apple deze opnames zo snel mogelijk proberen te wissen.

2. Alleen beluisterd door Apple-personeel

Apple huurt voortaan geen extern bedrijf meer in om deze opnames te beluisteren. Dat gebeurt alleen nog door Apple-personeel, wat het bedrijf meer zicht en controle geeft over wat er met de opnames gebeurt. Voorheen werden de opnames naar een bedrijf gestuurd waarbij het voor gebruikers niet duidelijk was hoe zorgvuldig er met deze data werd omgesprongen.

3. Tekst van Siri-vragen blijven wel bewaard van iedereen

Zodra Apple het project weer opstart, blijven er dus niet zomaar audio-opnames bewaard waarin jij Siri een vraag stelt. Wel zal Apple tekstbestanden ontvangen en verwerken waarin de vraag die jij stelt staat uitgeschreven.

Waarom blijft Apple toch Siri-opnames beluisteren?

De hele situatie omtrent het beluisteren van Siri-opnames heeft Apple een flinke deuk opgeleverd in het vertrouwen op het gebied van privacy. Zeker voor Apple is dat pijnlijk, omdat het bedrijf vaak hoog van de toren blaast dat ze zorgvuldig omgaan met gebruikersgegevens.

Toch gaat Apple dit najaar verder met een aangepaste versie van dit project, omdat het noodzakelijk is om de kwaliteit van Siri te blijven verbeteren. Door te zien welke vragen er aan de assistent gesteld worden en welke antwoorden hij daar vervolgens op geeft, kan Apple de algoritmes aanpassen en uitbreiden, om Siri zo steeds een beetje slimmer te maken.

Bedrijven als Google en Amazon doen dit ook, wat zou betekenen dat Siri het lastiger krijgt om verbeterd te worden. En dat terwijl de Google Assistent en Amazon Alexa volgens velen nu al een stuk slimmer en bruikbaarder zijn dan de assistent van Apple.

Lees ook: Opinie:Apple moet het recht op opscheppen over privacy weer verdienen

Bron: Apple
Categorie: Apple
Spotlight: Siri

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Menu
Nieuws Tips Reviews Apps Spotlights Video's