Privacyexperts: Opnames van Nederlandse Siri-gebruikers zijn niet anoniem

Michel van 't Klaphek
6 augustus 2019, 19:18
2 min leestijd
Privacyexperts: Opnames van Nederlandse Siri-gebruikers zijn niet anoniem

Volgens privacyexperts is de identiteit van Nederlandse Siri-gebruikers makkelijk te achterhalen. Alhoewel Apple beweert dat de opnames geheel anoniem zijn, konden analysemedewerkers onder meer de locatie van je apparaat, contactenlijst en specifieke tijdstip inzien.

Lees verder na de advertentie.

Siri-opnames van Nederlandse gebruikers zijn niet anoniem

Het Siri-schandaal lijkt met de dag erger te worden. Nadat eerder al bleek dat opnames van Nederlandse Siri-gebruikers door menselijke medewerkers worden geanalyseerd, blijkt nu dat dit proces niet zo anoniem verliep als Apple doet beweren. Dat zeggen privacydeskundigen tegen NU.nl.

SiriOS

De analisten van GlobeTech, een bedrijf dat door Apple werd ingehuurd om opnames van Siri te analyseren, hadden namelijk niet alleen beschikking tot de audiobestanden. Ze konden ook de locatie van het apparaat op moment van opname, de namen uit het adresboek van je Apple-apparaat, het exacte tijdstip en een overzicht van door jou geïnstalleerde apps inzien.

Direct na bekendmaking liet Apple weten dat de opnames niet aan Apple ID’s van gebruikers gekoppeld zijn. Hierdoor zou de privacy niet in het geding zijn. Experts zijn het hier echter niet mee eens. “…als Apple een heel gedetailleerde locatie of contactenlijst doorstuurt is het geluidsfragment eigenlijk niet meer anoniem”, zo verklaart privacyonderzoeker Jaap-Henk Hoepman. “Je weet daarmee niet direct om wie het gaat, maar het is relatief makkelijk te achterhalen.”

“Namen en locaties zijn volgens de privacywet wel degelijk persoonsgegevens. Je kunt hiermee best achter iemands identiteit komen”, vult Aline Klingenberg aan, universitair hoofddocent IT-recht aan de Rijksuniversiteit Groningen. Privacyonderzoeker Bart van der Ploeg is zelfs nog stelliger in zijn oordeel: “Als ik het onparlementair mag zeggen: het lijkt me een onzinargument.”

Het Siri-schandaal: een overzicht

Vorige week maakte een klokkenluider bekend dat Apple menselijke medewerkers heeft om Siri-gesprekken te analyseren. De iPhone-maker schakelde hiervoor de hulp van GlobeTech in, een gespecialiseerd bedrijf. Medewerkers van deze firma kregen soms zeer intieme geluidsopnames van Siri-gebruikers te horen.

Nadat het nieuws naar buiten kwam maakte Apple bekend tijdelijk met de analyse te stoppen en haar privacyvoorwaarden te herzien. Men zei hierbij dat de privacy van Siri-gebruikers niet in het geding was, omdat alle gegevens geanonimiseerd zouden zijn. Apple zelf heeft nog niet op de ontstane heisa geregeerd.

Lees ook: Opinie: Apple moet het recht op opscheppen over privacy weer verdienen

Bron: Nu.nl
Categorieën: Apple, Opmerkelijk
Spotlight: Siri

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Menu
Nieuws Tips Reviews Apps Spotlights Video's