De iPhone 14 Pro: nu tot €10 korting per maand

‘Apple-medewerkers luisteren mee naar gesprekken die jij met Siri voert’

Michel van 't Klaphek
27 juli 2019, 13:32
2 min leestijd
‘Apple-medewerkers luisteren mee naar gesprekken die jij met Siri voert’

Niet alleen Google luistert mee naar gesprekken die met haar spraakassistent worden gevoerd. Ook Apple laat gesprekken met Siri analyseren door menselijke medewerkers.

Lees verder na de advertentie.

Siri luistert mee: dit moet je weten

Dat zegt een klokkenluider in gesprek met The Guardian. Deze medewerker maakt zich zorgen over het privacybeleid van Apple en besloot daarom zijn/haar verhaal te delen met de Britse krant. De klokkenluider zegt dat Siri soms zeer intieme gesprekken opvangt.

‘Er zijn talloze voorbeelden van opnames tussen dokters en patiënten, zakelijke overeenkomsten, criminele deals, intieme gesprekken en ga zo maar door’, aldus de bron. ‘Deze audio-opnames zijn voorzien van de locatie van gebruikers, details over de duur van het gesprek en meer data.’

siri zonder stem

Apple zegt in een reactie dat het klopt dat sommige Siri-gesprekken door mensen worden geanalyseerd, maar benadrukt dat het slechts om een klein percentage gaat. Ook zijn gebruikers niet terug te herleiden omdat opnames anoniem worden gemaakt.

‘Een klein gedeelte van de Siri-opdrachten wordt geanalyseerd om de stemhulp beter te maken’, zo steekt Apple van wal. ‘Deze opnames zijn niet gelinkt aan mensen hun Apple ID. Bovendien vindt de analyse plaats in veilige kantoren en moeten alle betrokken medewerkers zich houden aan onze strikte privacyvoorwaarden.’

De klokkenluider geeft verder aan dat Apple de opnames niet zelf analyseert, maar dit uitbesteedt aan gespecialiseerde bedrijven. Dit zit de bron niet lekker, want het verloop in personeel bij deze firma’s is behoorlijk hoog. ‘Privacy van Siri-gebruikers staat zo niet hoog in het vaandel’, stelt de klokkenluider.

Lees ook: Siri problemen: 5 tips om de spraakassistent beter te laten werken

Dit kun jij doen

Alhoewel het privacybeleid van Siri behoorlijk strikt is wordt nergens expliciet vermeld dat de opnames door menselijke medewerkers worden beluisterd. Wel zegt Apple opnames tot zes maanden te bewaren. Ook staat in de voorwaarden dat sommige audiobestanden onder strikte voorwaarden wel twee jaar bewaard mogen worden.

De Google Assistent geeft gebruikers de keuze om hun opnames te laten analyseren. Dit is bij Siri niet mogelijk omdat je bij gebruik van het hulpje instemt met Apples voorwaarden. Wanneer bovenstaand nieuws je niet lekker zit kun je daarom beter het Siri-commando uitzetten. Ga hiervoor naar de instellingen op je iPhone of iPad, tik op ‘Siri en zoeken’ en verschuif de schakelaar bij ‘Luister naar ‘Hé, Siri”.

Lees het laatste nieuws over Siri

Bron: The Guardian
Heeft dit artikel je geholpen?

Het laatste nieuws, tips en meer Apple in je inbox

Menu