‘Siri-luisteraars hoorden duizend Siri-opnames per dag, zijn nu ontslagen’

Lars Paijmans
24 augustus 2019, 12:03
2 min leestijd
‘Siri-luisteraars hoorden duizend Siri-opnames per dag, zijn nu ontslagen’

Apple kreeg de afgelopen weken de nodige kritiek over zich heen, toen bleek dat een bedrijf in opdracht van Apple naar Siri-opnames van gebruikers luisterde. Nu komen we meer te weten over hoe dit ging en wat er met het personeel is gebeurd.

Siri-luisteraars ontslagen

The Irish Examiner en NU.nl hebben op basis van bronnen nieuwe informatie over het beluisteren van Siri-opnames. De slimme assistent neemt delen of de volledige spraakopdracht op en stuurt deze naar Apple, zodat het bedrijf deze kan onderzoeken en de kwaliteit van Siri kan verbeteren.

Apple huurde het externe bedrijf GlobeTech in om deze geluidsfragmenten te beluisteren. Nu blijkt dat het personeel gemiddeld ruim duizend opnames per dag hoorde, wat ongeveer neerkomt op twee per minuut.

Siri-luisteraars ontslagen

Deze opnames zijn voornamelijk vragen die gebruikers aan Siri stellen, maar omdat de assistent soms ook per ongeluk wordt geactiveerd, kunnen per ongeluk ook privégesprekken bij het bedrijf terecht komen. Een ex-werknemer zegt ‘zo nu en dan’ persoonlijke gesprekken gehoord te hebben, inclusief persoonlijke gegevens van mensen die werden besproken.

Dat deze informatie juist nu op straat komt is geen toeval: Apple heeft het volledige project stopgezet en al het personeel zou daardoor op straat staan. Het personeel zou sinds 2 augustus in onzekerheid hebben gezeten, omdat het niet duidelijk was of Apple volledig de stekker uit het project zou trekken.

Dat is nu alsnog gebeurd. Om het personeel tegemoet te komen, zou het bedrijf van Tim Cook de opzegtermijn ook uitbetalen, terwijl dat niet verplicht is. Daarnaast betaalt Apple alle vakantiedagen uit.

Ook Nederlandse opnames beluisterd

Begin deze maand werd duidelijk dat Apple ook Nederlandse Siri-opnames beluisterde. Bovendien waren deze geluidsfragmenten minder anoniem dan Apple deed vermoeden. Het personeel zou ook toegang hebben tot de locatie en contactenlijst van afzonderlijke gebruikers.

Hoewel Apple niet het enige bedrijf is dat dergelijke opnames beluistert (ook Google, Microsoft en Amazon doen dit om hun assistent slimmer te maken), leverde het een flinke deuk in het imago van het bedrijf uit Cupertino op. De afgelopen jaren zegt Apple keer op keer dat privacy van de gebruiker voorop staat, terwijl gebruikers niet of niet genoeg over deze praktijken werden geïnformeerd.

Lees ook: Tip: Zo verwijder je alle opnames die Siri van je heeft

Categorie: Apple
Spotlight: Siri

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Menu
Nieuws Tips Reviews Apps Spotlights Video's