De iPhone 14 Pro: Krijg nu tot €600,- terug bij inruil van een iPhone 12 Pro

Siri vertelt binnenkort hoe laat de keuken van je favoriete restaurant sluit

Michel van 't Klaphek
10 augustus 2018, 11:11
2 min leestijd
Siri vertelt binnenkort hoe laat de keuken van je favoriete restaurant sluit

Siri weet binnenkort hoe laat je favoriete, lokale restaurant dichtgaat en wanneer die fijne speciaalzaak zijn deuren opent. De slimme stemhulp gaat namelijk rekening houden met je locatie, en wordt daardoor een stuk slimmer.

Lees verder na de advertentie.

Zo wordt Siri lokaal slimmer

Siri heeft de laatste jaren flinke stappen gemaakt, maar is volgens diverse onderzoeken nog steeds niet de slimste stemhulp. Dankzij een ontdekking wordt de afstand met Google Assistent echter wel kleiner.

Volgens een nieuw wetenschappelijk artikel wordt Siri de komende tijd namelijk een stuk slimmer, met name wanneer je de assistent gaat vragen naar lokale winkels en voorzieningen. Apple heeft een systeem ontwikkeld dat ervoor zorgt dat Siri rekening houdt met jouw locatie wanneer je een vraag stelt.

Momenteel kan Siri goed overweg met vragen over grote ketens als McDonalds, maar bij winkels op lokaal niveau wil hij nog weleens teleurstellen. Wanneer je bijvoorbeeld vraagt naar de openingstijden van een lokaal restaurant (met een bijzondere naam) krijg je vaak geen goed antwoord, of een algemene zoekopdracht op internet.

Lees ook: Hoe Siri’s dramatische start Apple nog steeds problemen oplevert

Siri zonder stem

Zo werkt de techniek

Dankzij het nieuwe systeem, dat Apple ‘geografisch taalmodel’ noemt, behoren deze problemen tot het verleden. Siri scant op basis van jouw locatie namelijk naar lokale relevante plaatsen, en weet hierdoor welke winkels, sportscholen en barretjes in trek zijn. Daarnaast heeft hij enkele feitjes paraat, zoals de openingstijden. De assistent weet bijvoorbeeld dat ‘De Haven’ een lokaal restaurant is, in plaats van dat je een algemene Wikipedia-pagina voorgeschoteld krijgt.

De techniek wordt momenteel getest in de Verenigde Staten, maar komt vermoedelijk later ook naar Nederland. Apple heeft het land in stukken gehakt en per regio gekeken waar mensen vaak naar zoeken. Dankzij machine learning, een proces waarbij computers ‘zelf’ leren aan de hand van data, is Siri zodoende op de hoogte van de lokale weetjes. Aangezien Apple Maps momenteel opnieuw opgebouwd wordt moet dit ook in Nederland mogelijk zijn.

Lees het laatste nieuws over Siri

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Apple in je inbox

Menu
Nieuws Tips Reviews Apps Thema's Gidsen