Hoe Siri’s dramatische start Apple nog steeds problemen oplevert

Lars Paijmans
15 maart 2018, 13:03
3 min leestijd
Hoe Siri’s dramatische start Apple nog steeds problemen oplevert

Sinds de release van de HomePod is er veel gezegd over de achterstand van Siri op de Google Assistant en Amazon Alexa. Hoe kon Apple zo’n veelbelovend project zo uit handen geven?

Lees verder na de advertentie.

De dramatische lancering van Siri

The Information stelt vandaag een interessant verhaal op. Op basis van interviews met oud-Apple-personeel blijkt Siri van een veelbelovende vernieuwing verzand te zijn in een ‘groot probleem’ voor het bedrijf. Het artikel schetst een situatie van interne chaos, die er uiteindelijk voor zorgden dat Siri werd gelanceerd toen de assistent nog niet af was.

Siri lancering

Zoals je misschien nog wel weet, werd Siri destijds tegelijk onthuld met de iPhone 4S. Dat zorgde achter de schermen voor flink wat verhitte discussies. Siri was nog niet af, deed nu teveel dingen en niet goed genoeg. Tot overmaat was Scott Forstall, destijds de baas van het Siri-project, te druk bezig met Apple Maps.

Om dit op te lossen droeg Forstall het stokje over aan Richard Williamson. Hij maakte vervolgens de dubieuze beslissing om Siri’s mogelijkheden voortaan nog maar een keer per jaar bij te werken. Een claim die Williamson zelfs overigens ontkent. De reactie van hem laat echter goed zien wat de sfeer nu nog steeds is: “Dat Siri destijds traag was en vol met bugs zat, is de schuld van het originele Siri-team, en niet die van mij”, aldus Williamson. Zowel Forstall als Williamson werden in 2012 ontslagen.

Interne problemen nog steeds relevant

Het meest opvallende aan het verhaal is dat de interne problemen daar niet mee stopten. Zelfs nu loopt het achter de deuren van het Apple Park niet lekker als het om Siri gaat. Zo zeggen ex-werknemers dat ze pas in 2015 over het bestaan van de HomePod hoorden, een Apple-product dat juist Siri centraal zou moeten stellen. En dat terwijl er sinds 2012 al prototypes van het product gemaakt zouden zijn.

“Apple wilde de speaker aanvankelijk lanceren zonder Siri”, aldus een anonieme ex-medewerker. “Het laat zien hoe slecht Apple om kan gaan met concurrenten.” Hiermee doelt de bron op het feit dat de Amazon Echo-speaker eind 2014 al in de schappen lag.

Siri lancering

Ondertussen blijven Siri’s ontwerpers klagen over een gebrek aan ondersteuning vanuit de rest van het bedrijf. Zo zouden ze al jaren vragen om betere ondersteuning voor apps van derden, maar blijft SiriKit nog steeds beperkt tot maar tien taken. “Inmiddels hebben verschillende senior ontwikkelaars het bedrijf om deze reden verlaten”, aldus een bron die benadrukt dat hiermee veel waardevolle kennis verloren is gegaan.

Apple lijkt probleem niet te erkennen

In een korte reactie laat Apple weten dat Siri nog steeds de grootste virtuele assistent ter wereld is. En dat het bedrijf de afgelopen tijd flinke stappen heeft gezet om Siri te verbeteren. Een weloverwogen en uiteraard louter positieve reactie, maar het plaatje dat de ex-werknemers van Apple tekenen, sluit wel naadloos aan bij alle tekortkomingen die de HomePod wat ons betreft nog steeds heeft. En tot Apple dit inziet, lijkt dit voorlopig niet te gaan veranderen.

Lees ook: HomePod review: Geweldig klinkende speaker zit zichzelf in de weg

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Apple in je inbox

Menu