Opinie: Waarom het goed is dat Siri eindelijk Nederlands gaat spreken

Rutger Otto
24 februari 2015, 13:11
3 min leestijd
Opinie: Waarom het goed is dat Siri eindelijk Nederlands gaat spreken

De kogel is door de kerk: Apple gaat na bijna vier jaar eindelijk Nederlandse ondersteuning voor Siri aanbieden. In dit artikel leggen we uit waarom dat tijd werd en wat we eraan hebben.

Lees verder na de advertentie.

Siri in het Nederlands

Ontwikkelaars hebben momenteel toegang tot de tweede beta van iOS 8.3, die over enkele maanden officieel uitkomt. Volgende maand begint de publieke beta, waarbij 100 duizend gebruikers toegelaten worden. Een (misschien wel dé) reden waarom iOS 8.3 zo interessant is, is omdat Siri Nederlandse taalondersteuning krijgt. Dat werd tijd, want Siri bestaat al sinds iOS 5 uitkwam in 2011.

Apple focust met meer producten en functies op spraakbesturing

Siri is de digitale spraakassistent van Apple, waarmee je functies op iOS kan uitvoeren door middel van stemcommando’s. Ook is het mogelijk om op internet te zoeken met Siri. Je spreekt dan gewoon in wat je nodig hebt en Siri doet de rest. Het is zelfs mogelijk om ‘beperkte’ gesprekken met de spraakassistent te voeren, wat soms resulteert in grappige antwoorden.

Hoewel je met een aardig mondje Engels een heel eind komt, was het wachten op een Nederlandse versie van Siri. Nu, vier jaar na introductie, komt het er eindelijk van. Apple introduceert de taalondersteuning in iOS 8.3, waarvan nog geen releasedatum bekend is.

siri nederlands

Praten in de auto

De tijd begint behoorlijk te dringen voor Apple wat betreft taalondersteuning voor Siri. Met de uitrol van CarPlay en HomeKit komt de focus van het bedrijf ook steeds meer te liggen op stemcommando’s. Dat is helemaal het geval bij CarPlay. Gebruikers kunnen met deze functie iOS gebruiken tijdens het autorijden. Dat gaat van muziek bedienen tot sms’jes versturen. Daarvoor kunnen chauffeurs het touchscreen in het dashboard gebruiken, maar Apple roept CarPlay vooral in het leven om rijden veiliger te maken. Dat betekent: minder op je telefoon kijken en je ogen meer op de weg richten.

CarPlay werkt samen met Siri, zodat je alles met stemcommando’s kunt regelen, tot het dicteren aan sms’jes aan toe. Hoewel er al systemen met CarPlay in Nederland beschikbaar zijn, heeft Apple er nog weinig aandacht aan besteed, simpelweg omdat het nu nog niet werkt zoals het hoort.

siri in het nederlands

Apple Watch

Daarnaast zal het bedrijf van Tim Cook er voor willen zorgen dat er zoveel mogelijk talen beschikbaar zijn als de Apple Watch straks op de markt komt. Deze staat voor de Verenigde Staten gepland op een release in april, maar komt wellicht ook meteen naar Nederland en België. Siri komt waarschijnlijk precies op tijd in het Nederlands beschikbaar voor het grote publiek.

siri in het nederlands

Eén van de functies van de Apple Watch is namelijk de nauwe samenwerking met Siri. Zo kun je als gebruiker spraakcommando’s inzetten om on-demand informatie te krijgen. Omdat het scherm van de smartwatch niet groot is, wordt typen vrijwel onmogelijk, daarom is het de bedoeling dat je het meeste met je stem kan doen. Het weerbericht checken, navigatie uitstippelen of even iets opzoeken of internet; het kan straks allemaal door tegen Siri te praten.

Siri moet je efficiënter laten werken

Digitale assistent

Siri is een digitale spraakassistent en de naam zegt het al: de dienst helpt je met dagelijkse taken. Uit de iOS 8.3 beta werd al duidelijk wat je onder anderen aan Siri kunt vragen. Je kan bijvoorbeeld iemand bellen of sms’en. Daarnaast is het ook mogelijk om een post op Facebook te plaatsen of de locatie via Twitter te delen. Ook kun je Siri dingen leren, zoals hoe je moeder heet of hoe je naam uitgesproken moet worden.

siri in het nederlands 2

Kortom: de komst van een Nederlandstalige Siri is goed nieuws voor aankomende producten en functies van Apple die gericht zijn op spraak. Daarnaast is het fijn een digitale assistent te hebben tegen wie je jouw afspraken kunt zeggen, waarna Siri het in je agenda zet. Uiteindelijk moeten dit soort dingen je een hoop tijd besparen.

Laat hieronder in de comments weten of jij zit te wachten op de Nederlandse Siri en hoe de assistent jou ‘van dienst kan zijn’!

Lees meer over Siri

Categorieën: Achtergrond, Apple, iOS
Thema: Siri

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Apple in je inbox

Aanmelden
Menu
Nieuws Tips Reviews Apps Thema's Gidsen