‘Siri herkent in de toekomst meerdere gebruikers’

Florence Peeters
15 augustus 2018, 15:03
2 min leestijd
‘Siri herkent in de toekomst meerdere gebruikers’

Apple werkt aan een manier om Siri onderscheid te laten maken tussen stemmen van gebruikers. Hierdoor zou het bedienen van de HomePod in een huishouden een stuk aangenamer worden.

Lees verder na de advertentie.

Siri leert gebruikers herkennen

Siri zou in de toekomst verschillende gebruikers kunnen onderscheiden. De slimme spraakassistent kan dan meer gepersonaliseerde informatie en antwoorden geven. Ook zou je hierdoor kunnen instellen dat Siri slechts naar één stem luistert voor bepaalde stemopdrachten.

Apple machine learning en siri

Dit blijkt uit een goedgekeurd patent van Apple. Dat beschrijft hoe Siri met stemherkenningstechnologie een stem kan koppelen aan een Apple ID. Dit is een uitvinding die vooral meerwaarde geeft aan de HomePod. Met deze verbetering lijkt Apple hun spraakassistent een stuk persoonlijker te willen maken.

Nu is het nog zo dat bijvoorbeeld je partner aan de HomePod kan vragen om ongelezen berichten voor te lezen, terwijl de slimme speaker is gekoppeld aan jouw iPhone. In de toekomst kunnen er dus meerdere accounts worden gekoppeld aan het apparaat, zodat iedereen een persoonlijk profiel heeft voor Siri. Vraag je dan om ongelezen berichten, krijg je alleen de berichten die ook echt voor jou bestemd zijn te horen.

Stemverificatie & gebruikerspatroon

Het herkennen van de stem van een gebruiker zou volgens het patent op verschillende manieren kunnen. Apple noemt als voornaamste optie biometrische informatie, zoals een ‘voice print’. Dit is vergelijkbaar met Face ID of Touch ID, maar dan geldt jouw stemgeluid als verificatie.

HomePod kopen

De stemherkenning wordt door machine learning verbeterd. Siri onthoudt de spreekstijl en vocabulaire van iedere gebruiker, zodat Siri gebruikers steeds beter en sneller begrijpt. Ook de opdrachtgeschiedenis wordt in de toekomst geanalyseerd door de slimme assistent. Hierdoor weet Siri het gebruikerspatroon en veel gebruikte apps en opdrachten, wat de assistent nog meer personaliseert.

Lange weg te gaan

Voordat deze verbetering beschikbaar is, moet er eerst een probleem getackled worden: Siri ondersteunt momenteel nog niet meerdere gekoppelde gebruikers. Hier is Apple al flink mee bezig, aangezien er in een bètaversie van iOS 11.2.5 destijds al codeteksten zijn gevonden voor ‘multi-user support’. Dit is alleen tot op heden nooit officieel gelanceerd.

Het is een voorbeeld van de lange weg die Siri nog te gaan heeft. Toen de HomePod uitkwam, kwamen pijnlijk veel gebreken van Siri bloot te liggen. Veel opdrachten kunnen nog steeds niet worden beantwoord of uitgevoerd, waardoor de HomePod dan weer op veel kritiek kon rekenen na zijn lancering.

Siri is ooit tegelijk onthuld met de iPhone 4S. Dat zorgde achter de schermen voor flink wat verhitte discussies. Siri was nog niet af, deed nu teveel dingen en niet goed genoeg. Deze problemen zijn nooit echt gestopt. Met dit patent lijkt Apple daar definitief korte metten mee te willen maken, door Siri de eerste virtuele assistent te laten zijn die meerdere gebruikers herkent. Met de lancering van iOS 12 in september, kunnen Apple-gebruikers gelukkig al meerdere verbeteringen voor Siri verwachten.

Lees ook: Mede-oprichter Siri verklaart waarom spraakassistent nog tegenvalt

Bron: Patent
Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Apple HomePod 2023
Apple HomePod 2023

Het laatste nieuws, tips en meer Apple in je inbox

Menu