Apple luistert mee met Nederlandse Siri-opnames, Apple stopt per direct

Lars Paijmans
2 augustus 2019, 7:39
2 min leestijd
Apple luistert mee met Nederlandse Siri-opnames, Apple stopt per direct

Om de kwaliteit van Siri te verbeteren, beluistert Apple sommige Siri-fragmenten. Ook de opnames van Nederlandse gebruikers worden hierdoor zonder dat je het weet beluisterd.

Lees verder na de advertentie.

Nederlandse Siri-opnames afgeluisterd

NU.nl schrijft dat ook de spraakopdrachten die Nederlanders aan Siri geven, door een bedrijf dat door Apple wordt ingezet, beluisterd worden. Het Ierse bedrijf GlobeTech zou de opnames horen, zo blijkt uit documenten en informatie van een anonieme bron binnen dit bedrijf. Ook Nederlands-sprekende mensen werken voor GlobeTech.

SiriOS

Hoewel de opnames anoniem verstuurd worden, krijgen medewerkers soms ook dingen te horen die niet voor Siri bedoeld zijn, zoals een ruzie in huis, persoonlijke gesprekken of intieme momenten. Dit gebeurt bijvoorbeeld als Siri per ongeluk wordt geactiveerd en er een paar seconden geluid wordt opgenomen, om te zien of er een spraakopdracht volgt.

Apple zegt in een reactie op het bericht dat “minder dan 1 procent van de dagelijkse Siri-opnames door mensen wordt beluisterd”. Het zijn bovendien altijd enkel opnames die gemaakt worden nadat Siri is geactiveerd. Toch heeft Apple nooit expliciet laten weten dat opnames door mensen worden beluisterd.

Apple stopt per direct met meeluisteren

In een verklaring laat Apple weten dat ze per direct stoppen met het beluisteren van Siri-fragmenten. Deze maatregel gaat wereldwijd in, zo schrijft TechCrunch. Vorige maand kwam eerst Google onder vuur te liggen, toen bleek dat medewerkers meeluisterden met spraakopdrachten, toen daarna duidelijk werd dat Apple dit ook deed, volgde een soortgelijke reactie.

Apple en Google beluisteren geluidsfragmenten om de kwaliteit van Siri en de Google Assistent te verbeteren. Door te horen wat mensen aan een assistent vragen, kunnen de digitale hulpjes verder verbeterd worden, zodat ze sneller en effectiever het antwoord kunnen geven waar gebruikers naar op zoek zijn. Apple zal nu dus een andere manier moeten vinden om dit te doen.

Lees het laatste nieuws over Apple

Bron: NU.nl
Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Apple in je inbox

Menu