Vodafone Runners: iPhone 13 nu tijdelijk voor €696!

Zo wil chat-app Signal blokkades van overheden omzeilen

Rutger Otto
22 december 2016, 10:44
2 min leestijd
Zo wil chat-app Signal blokkades van overheden omzeilen

In landen waar overheden proberen om Signal te blokkeren, onderneemt de chat-app actie, zodat mensen gewoon kunnen blijven chatten.

Lees verder na de advertentie.

Signal blokkades

De versleutelde chat-app Signal werkte de afgelopen tijd niet altijd even goed in bepaalde landen, schrijven de makers op hun website. “Afgelopen weekend hoorden we dat Signal het niet naar behoren deed in Egypte en de Verenigde Arabische Emiraten. We onderzochten de kwestie in deze gebieden met Signal-gebruikers en ontdekten dat overheden de communicatie met onze dienst en website blokkeerden. Blijkbaar plegen sommige staten censuur als ze niet kunnen meekijken.”

Signal: privéberichtenapp
Signal: privéberichtenapp
Signal: privéberichtenapp
Signal: privéberichtenapp
Signal: privéberichtenapp
Signal: privéberichtenapp
Signal: privéberichtenapp
Signal: privéberichtenapp
Signal: privéberichtenapp

Domein fronting

De ontwikkelaar van Signal, Open Whisper Systems, speelt het kat-en-muisspel mee. In de Android-versie heeft de ontwikkelaar al actie ondernomen met een update, die binnenkort ook voor iOS volgt. Hiermee kan de app censuurtechnieken van de overheden omzeilen door gebruik te maken van een techniek genaamd ‘domain fronting‘.

Domain fronting werkt als volgt. Een land als Egypte, waar slechts een klein aantal internetproviders is die streng gecontroleerd wordt door de regering, kan directe aanvragen naar een bepaalde dienst blokkeren. Met domain fronting wordt verkeer van de dienst (in dit geval Signal) verstopt in een verzoek naar een bekend domein. Zo lijkt het verkeer aan de buitenkant bijvoorbeeld naar Google of Amazon te leiden, terwijl het eigenlijk chats van Signal zijn.

Internet afsluiten

Het idee hiervan is volgens Open Whisper Systems dat Signal op deze manier niet meer geblokkeerd kan worden. Althans, dat kan alleen nog als overheden de grote diensten als Google en Amazon platleggen. “Door genoeg van dit soort enorme services te gebruiken, moet bijna het hele internet worden afgesloten om Signal toegang te ontzeggen.” De omzeiling werkt inmiddels voor alle telefoonnummers in Egypte en de Verenigde Arabische Emiraten. In de toekomst moet Signal blokkades zelf gaan herkennen en automatisch omzeilen.

Deze techniek komt uiteindelijk naar iOS. Op dit moment is de functie in bèta, daarna wordt de update officieel uitgerold via de App Store.

Signal: privéberichtenapp

Signal Messenger, LLC

Gratis via App Store
Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Apple in je inbox

Menu
Nieuws Tips Reviews Apps Thema's Gidsen