Sign in with Apple: dit zijn alle voordelen op een rijtje
Erwin Vogelaar

Apple biedt met Sign in with Apple een alternatief voor inloggen via Facebook of Google, met een focus op je privacy. Dit zijn alle voordelen op een rij.

Sign in with Apple: wat je moet weten

Tijdens WWDC 2019 heeft Apple een hoop aankondigingen gedaan. Onder andere updates voor praktisch alle software en met de Mac Pro ook nieuwe hardware.

Aan de softwarekant was er vooral veel aandacht voor privacy. Logisch, want dat is één van de dingen waar Apple zich mee onderscheidt vergeleken met de concurrentie. Nu zet het bedrijf een extra stap met Sign in with Apple.

Veiliger alternatief voor Facebook en Google

Wil je een app of andere dienst gebruiken waarvoor je eerst moet inloggen? Dan is het vaak mogelijk om daarvoor je Facebook- of Google-account te gebruiken. Super handig, want dan hoef je niet een heel nieuw account te maken.

Het nadeel hiervan is dat je de dienst waar je inlogt vaak meer informatie geeft dan je zou willen. Bijvoorbeeld wie je vrienden zijn, waar je woont en wat je leuk vindt. Tevens geef je Facebook of Google informatie over de dienst waar je inlogt.

sign in with apple

Daar bovenop komt nog dat je door in te loggen met Facebook de deur openzet voor hackers. Een half jaar geleden hadden kwaadwillenden nog toegang tot maar liefst vijftig miljoen gebruikersaccounts. Dat betekent dan niet alleen dat ze in jouw Facebook kunnen, maar ook alle diensten waar jij met Facebook inlogt. Inloggen met Apple biedt een alternatief met een focus op privacy.

Zelfs je e-mailadres wordt afgeschermd

De gegevens die worden gedeeld als je inlogt via Apple bestaan enkel uit je gebruikersnaam en je e-mailadres. Maar het wordt zelfs mogelijk om je e-mailadres af te schermen. De dienst waar je inlogt, krijgt dan een nep-adres te zien en Apple stuurt de e-mails door naar je echte adres.

Heb je vervolgens geen zin meer in e-mails van die specifieke dienst? Dan zet je het neppe adres stop en ontvang jij geen berichten meer. Apple belooft daarnaast je gedrag niet bij te houden. Op deze manier gaat inloggen dus puur om inloggen en niets meer.

Altijd 2FA

Inloggen met Apple wordt standaard beschermd met tweestapsverificatie (2FA). Menig gebruiker heeft nog geen 2FA geactiveerd op hun Facebook- of Google-account, waardoor deze niet goed is beveiligd. Lees zes dingen die je moet weten over tweestapsverificatie.

Op je Apple-apparaat ben je al automatisch ingelogd en bevestig je jouw identiteit via Face ID of Touch ID. Omdat je identiteit op deze manier is gewaarborgd, is het voor de diensten waar je inlogt duidelijk dat jij het bent. In theorie hebben ze niet meer informatie nodig.

sign in with apple

Verplicht voor iOS-ontwikkelaars

Sign in with Apple lijkt dus zowel een veilig als praktisch idee te zijn, maar dan moeten app-makers het natuurlijk wel ondersteunen. Daarom verplicht Apple ontwikkelaars om inloggen met Apple te ondersteunen als de app inloggen via andere partijen aanbiedt. Dus als een app een Facebook-login heeft, dan moet daar ook Sign in with Apple bij staan.

Tevens werkt Sign in with Apple op iOS, macOS, tvOS, watchOS en in webbrowsers. Daardoor hoef je niet bang te zijn dat je alleen via je iPhone kunt inloggen.

Dat geldt als de functie later dit jaar lanceert samen met iOS 13. Lees meer over iOS 13 om er achter te komen wat je allemaal kunt verwachten van deze update. Check ook de WWDC 2019 round-up met al het nieuws van het bomvolle evenement.

Lees het laatste nieuws over Apple

Draag ook bij aan dit artikel

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.