Shoppen in de VS: Merkkleding en iPhones

Redactie
8 april 2008, 18:55
2 min leestijd

iPhone_toeristenVeel Nederlanders boeken een vakantie naar Amerika.  Daar zullen zij veel shoppen. Er gaan ruim veertig procent meer Nederlanders naar de VS dan vorig jaar, dit heeft branchevereniging ANVR vorige maand bekend gemaakt.

Veel Amerikagangers zullen zich suf shoppen tijdens hun vakantie. Met de lage dollarkoers is Amerika het paradijs voor de koopjesjagende vakantiegangers geworden. Veel kopen voor weinig. Dat klinkt als een ‘deal’ die zuinige Hollanders graag sluiten. Ook de iPhone valt hieronder.

Lees verder na de advertentie.

Invoerregels
Het is de moeite waard om te profiteren van de goedkope dollar, maar het is goed rekening te houden met de invoerregels voor spullen van buiten Europa. Je mag als reiziger een beperkte hoeveelheid drank, sigaretten en parfum meebrengen. Alle andere goederen, zo meldt www.douane.nl mogen in de koffer mee tot een bedrag van maximaal 175 euro. De douane geeft zelf een rekenvoorbeeld. Een echtpaar koopt een camera ter waarde van 300 euro. Over dat hele bedrag moet belasting worden betaald.

Hier een ander voorbeeld: een vakantieganger koopt een horloge ter waarde van 125 euro en een pen van 55 euro. Dan hoeft hij alleen over de pen belasting te betalen. Het maximumbedrag waarvoor reizigers ‘vrij’ kunnen invoeren is nog een paar maanden 175 euro; daarna gaat de grens omhoog naar 430 euro vanwege Europese regelgeving.

Tips
 
Douane controleert:

* Het is mogelijk nieuwe spullen vanuit Amerika in te voeren, maar het maximumbedrag is 175 euro. Daarboven moet de reiziger belasting betalen. 
* Wie zijn aankopen ten onrechte niet aangeeft en eruit wordt gepikt door de douane, kan rekenen op een boete.
* Reizigers moeten bij het verlaten van de luchthaven kiezen: het rode poortje (ja, ik heb iets aan te geven) of het groene (nee, ik heb niets aan te geven). Wie voor meer dan 175 euro aan spullen heeft aangeschaft, die moet het rode poortje kiezen.
* Ervaren Amerikagangers schatten de kans klein dat de koffer wordt gecheckt.

Het zal voor de douanebeambten lastig zijn om te ontdekken in de koffer wat nieuw is en wat niet. Reizigers zullen de prijskaartjes van hun nieuwe spijkerbroeken afknippen en de kassabonnen van hun nieuwe computerbenodigheden zullen in de prullenbak belanden vóórdat zij het vliegtuig instappen.

Risico
„Er zal meer worden gecontroleerd, maar dat komt vooral doordat er meer vluchten van en naar Amerika zijn dan normaal,’’ meldt douanewoordvoerder Gera van Weenum. Wie meer invoert dan officieel is toegestaan en besluit géén aangifte te doen op Schiphol, die neemt wel een risico. Want als je wordt gepakt met een grote stapel cd’s, vier nieuwe spijkerbroeken, een filmcamera en een iPhone, die mag niet alleen invoerrechten en btw betalen, maar krijgt ook een boete aan zijn broek.

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Menu
Nieuws Tips Reviews Apps Spotlights Video's