Muziek-app Shazam is nu 1 miljard dollar waard

Rutger Otto
21 januari 2015, 9:09
2 min leestijd
Muziek-app Shazam is nu 1 miljard dollar waard

Shazam heeft laten weten dat het een investering van 30 miljoen dollar heeft opgehaald. In totaal wordt de waarde van de app gewaardeerd op een miljard dollar, wat omgerekend 865 miljoen euro is.

Lees verder na de advertentie.

Shazam waarde

Shazam is nog steeds enorm populair. Volgens Apple stond de app de afgelopen jaren steevast in de top 40 van gratis iPhone apps. Die populariteit heeft tot meer investeerders geleid. De nieuwste (anonieme) investeerder bracht 30 miljoen dollar mee, zo schrijft Shazam op zijn website, in ruil voor 3 procent waarde van het bedrijf. Daarmee waardeert Andrew Fisher van Shazam de app op zo’n 1 miljard dollar.

Shazam

Muziek zoeken met Shazam

Shazam is een app die de geluidsgolven van muziek registreert en deze vergelijkt met de 35 miljoen nummers in zijn database. Daardoor kan Shazam je zeer snel kan vertellen werk liedje er draait, om zo nieuwe muziek te ontdekken. Je krijgt er dan de artiestennaam, de titel van het liedje en het album bij, evenals de optie om hem meteen te kopen.

Oorspronkelijk (Shazam ontstond in 1999 en het eerste product kwam in 2002 uit) was Shazam een dienst waar mensen naar toe konden bellen. Gebruikers konden hun telefoon dan bij de speaker houden en kregen later een sms’je terug met de naam van het liedje. In het begin verdiende de dienst geld door gebruikers voor elke ontdekking te laten betalen, later werd Shazam gratis en verdiende het bedrijf geld door een gedeelte van verkopen via Apple iTunes te innen.

Shazam breidt uit

shazam

Volgens Shazam wordt één op de tien liedjes die op iTunes wordt gekocht via Shazam ontdekt. Ondertussen moet Shazam het wel opnemen tegen streamingdiensten als Spotify, waardoor het steeds minder verdient. Shazam probeert de herkenningsdienst dan ook uit te breiden, zo werkt het aan een manier om advertenties en producten te scannen, om zo speciale aanbiedingen te krijgen.

Volgens Shazam is de dienst inmiddels 500 miljoen keer gedownload en heeft het maandelijks 100 miljoen actieve gebruikers. Sinds iOS 8 is Shazam standaard geïntegreerd in iOS 8 en Siri. Zo kun je Siri vragen: ‘what song is this?’. Met behulp van de Shazam-software wordt het nummer dan gezocht, waarna je meteen naar iTunes kunt doorklikken.

Lees meer over apps

Bron: Shazam
Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Apple in je inbox

Menu