Shazam op de Mac luistert altijd mee, ook als de app uit staat

Rutger Otto
15 november 2016, 16:51
2 min leestijd
Shazam op de Mac luistert altijd mee, ook als de app uit staat

Shazam is een handige app om te ontdekken welke muziek je hoort, maar op de Mac is er een probleem: je microfoon staat altijd aan.

Lees verder na de advertentie.

Shazam Mac-app luistert mee

Gebruik je Shazam op de Mac en schakel je de app daarna uit, dan blijft de microfoon op de achtergrond aan staan. Dat schrijft Motherboard op basis van resultaten die beveiligingsonderzoeker Patrick Wardle aanleverde. Volgens de onderzoeker is dit een bug waar gebruikers van moeten weten, maar topman James Pearson van Shazam ziet het probleem niet. “Er is geen privacyprobleem omdat de audio niet wordt verwerkt”, zegt hij. “Dat gebeurt pas als de app wordt ingeschakeld.”

De microfoon blijft volgens hem aan staan zodat de app sneller werkt. “Als we hem zouden uitschakelen, dan duurt het langer voordat de app is opgestart en de audio verwerkt kan worden. Dat resulteert in een slechte gebruikerservaring omdat gebruikers mogelijk een liedje missen dat net voorbij kwam.”

shazam mac

OverSight

Patrick Wardle vond het probleem van Shazam dankzij zijn nieuwe programma OverSight, waar we recent op iPhoned over schreven. Met dit Mac-programma word je altijd op de hoogte gehouden als je webcam of microfoon is ingeschakeld, ook als je dacht van niet. Op die manier houd je zelf in de hand wanneer een apparaat wel of niet iets opneemt.

Wardle denkt overigens, net als Pearson beweert, niet dat Shazam kwaad wil doen. Wel vindt hij dat ‘gebruikers dit moeten weten’. “Als ik iets uitschakel, dan moet ‘uit’ echt ‘uit’ zijn”, zegt hij tegen Motherboard. “Het is aardig van ze dat het verwerken van data wordt stopgezet, maar ja, ze blijven opnemen.”

Er verandert niets

Pearson van Shazam zegt niets in de app te veranderen, omdat ‘we geen reden hebben om iets aan te passen’. Volgens hem zijn de technische redenen genoeg om de microfoon ingeschakeld te laten, al is de app afgesloten. Dat Shazam geen data verwerkt als de app uit staat klopt volens Wardle. “Maar ik heb toch liever geen app die steeds audio van mijn interne microfoon opneemt”, zegt hij, omdat een stukje malware in de app al genoeg zou zijn om zonder waarschuwing met gebruikers mee te luisteren. Wardle heeft de app van zijn Mac verwijderd.

Lees het laatste nieuws over Apple

Categorie: Apps

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Apple in je inbox

Aanmelden
Menu
Nieuws Tips Reviews Apps Thema's Gidsen