De mooiste kerstcadeaus vind je bij Amac: nu tot 15% korting

‘Apple werkt aan SensorKit om medisch onderzoek via Apple-apparaten te doen’

Michel van 't Klaphek
7 september 2019, 13:06
2 min leestijd
‘Apple werkt aan SensorKit om medisch onderzoek via Apple-apparaten te doen’

Apple richt zich steeds meer op gezondheid. Binnenkort komt er daarom een nieuwe tool uit waarmee onderzoekers de sensoreninformatie van een iPhone, iPad en Apple Watch kunnen gebruiken. SensorKit zou mogelijk volgende week al uitkomen.

Lees verder na de advertentie.

Dit moet je weten over SensorKit

De afgelopen jaren richt Apple zich meer en meer op het verbeteren van de gezondheid van haar gebruikers. Hiervoor zijn een hoop gegevens nodig. Makers van apps voor medisch onderzoek kunnen momenteel ResearchKit en CareKit gebruiken voor het verzamelen van informatie van Apple-gebruikers. Hier komt in de toekomst een derde framework bij: SensorKit.

SensorKit icoon

Dat schrijft 9to5Mac op basis van bronnen die actief zijn bij de ontwikkeling van de software. Met SensorKit kunnen app-makers gebruikmaken van alle sensoren op Apple-apparaten. Denk aan de lichtsensor, versnellingsmeter, gyroscoop, precieze locatie, hartslaggegevens en de pedometer. Ook de polsherkenning van de Apple Watch zou onderdeel zijn van SensorKit.

Makers van gezondheid-apps kunnen hierbij de technologie van SensorKit gebruiken om in één keer een hele hoop gegevens op te vragen. Uiteraard moet je hier als gebruiker wel toestemming voor geven. Ook mogen apps geen onnodige gegevens verzamelen. Apple controleert vooraf welk doel de app heeft en of de dataverzameling niet te grondig is.

Daarnaast claimt 9to5Mac dat Apple binnenkort met een nieuwe Onderzoek-app op de proppen komt. Deze wordt automatisch geïnstalleerd op de iPhones, iPads en Apple Watches van deelnemers aan medische studies. Hiermee kunnen zij zich gemakkelijk aan- of afmelden voor studies.

Lees ook: Tip: Zo deel je Apple Watch-hartfilmpjes met je huisarts

Over CareKit en ResearchKit

Het is nog niet duidelijk wanneer SensorKit officieel beschikbaar wordt. Mogelijk wordt het nieuwe gezondheid-framework al volgende week tijdens het iPhone 11-event onthuld. De bronnen geven namelijk aan dat de technologie zo goed als af is.

CareKit en ResearchKit zijn frameworks voor het verzamelen van medische gegevens. Makers van gezondheid-apps kunnen deze technologie in hun programma verwerken, waarna ze gegevens van Apple-gebruikers kunnen bijhouden. Deze informatie wordt vervolgens geanalyseerd en gebruikt om betere gezondheid-apps te maken. Ook wordt op deze manier gecontroleerd of bestaande medische toepassingen goed werken, zoals de ECG-functie van de Apple Watch.

Meer verhalen over gezondheid

Bron: 9to5Mac
Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Apple in je inbox

Menu