‘Steve Jobs bedacht de iPhone vanuit frustratie richting Microsoft’

Lars Paijmans
21 juni 2017, 12:12
2 min leestijd
‘Steve Jobs bedacht de iPhone vanuit frustratie richting Microsoft’

Denk je aan de iPhone, dan denk je aan Steve Jobs. Hij werd echter bijgestaan door Scott Forstall, een ex-topman van Apple. Voor het eerst spreekt hij openhartig over zijn rol.

Scott Forstall interview over het iPhone-ontstaan

Scott Forstall mag in één adem genoemd worden met Steve Jobs als het op het ontstaan van de iPhone aankomt. Hij stond aan het roer van het team dat iOS ontwikkelde. In een gesprek met John Markoff legt hij uit hoe Project Purple, het project dat later de iPhone zou worden, tot stand kwam.

Project Purple ontstond na frustratie bij Steve Jobs. Een hoge pief bij Microsoft zou een verkeerde indruk bij hem hebben achtergelaten. Hij zou tegen Jobs verkondigen dat een nieuw Microsoft-product ‘de wereld zou domineren’.

Scott Forstall interview

Die houding was genoeg voor Jobs om aan een alternatief te werken. Al snel was de focus van Project Purple bekend: een elektronisch apparaat dat menselijke aanraking zou gebruiken, zonder externe hardware.

De nadruk op een touchscreen kwam tot stand toen Jobs en Forstall aan het lunchen waren. Ze irriteerden zich aan de onhandige interface en bediening van hun smartphones, en merkten dat andere mensen in het café dat ook deden. Jobs vroeg Forstall om een demo te maken met een oplossing hiervoor. Het resultaat was de iPhone met de inmiddels wereldberoemde multitouch-techniek.

Perfecte timing

Volgens Forstall was de timing van de eerste iPhone ook perfect. Apple begon steeds meer te verdienen aan iPods, waardoor het bedrijf transformeerde van een computerbedrijf naar een merk voor algemene consumentenelektronica.

Het volledige interview is terug te zien en bevat meerdere anekdotes over Forstalls band met Jobs. Ook werden andere Apple-medewerkers geïnterviewd tijdens het evenement. Beide gesprekken zijn zeker de moeite van het kijken waard, en zijn via Facebook te bekijken.

Lees het laatste nieuws over Apple

Bron: Facebook
Categorieën: Achtergrond, Apple

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Menu
Nieuws Tips Reviews Apps Spotlights Video's