Vodafone Topdeals: De iPhone 13 tijdelijk tot €417 voordeel!

Apple verwijdert zonder overleg apps uit de App Store: ontwikkelaars boos (update)

Guus Timmermans
30 april 2022, 10:07
2 min leestijd
Apple verwijdert zonder overleg apps uit de App Store: ontwikkelaars boos (update)

Apple blijft controversiële ideeën uitvoeren. Het bedrijf verwijdert nu apps (die al een tijdje geen update meer hebben gekregen) uit de App Store. Vooral kleine ontwikkelaars zijn hier de dupe van. iPhoned vertelt je meer.

Lees verder na de advertentie.

Update 30 April 10.07:

Apple heeft enkele criteria van dit beleid gedeeld. Apps kunnen verwijderd worden als ze minimaal drie jaar niet zijn geüpdatet en de afgelopen 12 maanden niet of nauwelijks zijn gedownload. Apple zou dit al sinds 2016 doen om de kwaliteit van de App Store te bewaken. Wel krijgen ontwikkelaars vanaf nu 90 dagen de tijd om hun app aan te passen voor hij wordt verwijderd. Voorheen was dat 30 dagen.

Originele bericht:

Apple gaat apps verwijderen uit de App Store

Apple heeft sommige ontwikkelaars van apps een bericht gestuurd met een heftige boodschap. De mail met de titel ‘App Improvement Notice’ gaat inmiddels op Twitter rond. Hierin is te lezen dat apps die al een ‘aanzienlijke tijd’ geen update hebben gehad worden verwijderd uit de App Store.

Dit is een zware maatregel voor de kleine game-ontwikkelaars en kortstondige projecten die de App Store gebruiken om hun apps aan de man te brengen. Aan de andere kant hoopt Apple met deze richtlijnen dat de apps in de App Store aan een bepaalde kwaliteitsnorm voldoen.

europese commissie klaagt apple aan

Richtlijnen raken voornamelijk indie-apps

In de mail is het onduidelijk wat ‘een aanzienlijke tijd’ van geen updates precies inhoudt. Wel krijgen de ontwikkelaars dertig dagen de tijd om met hun app aan de nieuwe maatregelingen te voldoen. Doen ze dat niet? Dan verwijdert Apple de apps. Dit raakt dus voornamelijk de kleine ontwikkelaars. Deze hebben vaak de mankracht én de tijd niet om een app regelmatig te updaten.

Aan de andere kant betreuren sommige makers dat apps niet meer kunnen bestaan als op zichzelf staande, afgeronde projecten. Het zijn vaak de voltooide apps van jaren geleden die geraakt worden. Ter vergelijking; je vraagt Rembrandt ook niet of hij de Nachtwacht eventjes wil bijwerken met de nieuwste tinten verf.

Een iets minder overdreven voorbeeld: je kan nog steeds spellen van dertig jaar terug spelen op je spelcomputer. Waarom zou Apple de App Store dan perse moeten opschonen? Een handige tussenoplossing is wellicht een label plakken op de verouderde apps. Dat is een iets minder ingrijpende aanpak dan het meteen verwijderen van apps.

App Store

App Store ligt de laatste tijd onder vuur

De App Store is de afgelopen jaren vaker in het nieuws. De monopolistische houding van Apple wordt door veel partijen als gevaarlijk bestempeld. Zo hebben onder andere Spotify en Epic Games (van de razend populaire game Fortnight) al eerder een rechtszaak aangespannen tegen Apple. De reden? Apple ving maar liefst dertig procent van alle in-app aankopen. Hierdoor ontstond er oneerlijke concurrentie.

Ook in Nederland gaat de App Store van Apple niet vrijuit. De Autoriteit Consument en Markt heeft Apple in totaal een boete van 50 miljoen dollar opgelegd vanwege de controverse rondom de dating app Tinder. De app zou niet meer zijn eigen betalingssysteem mogen gebruiken.

Via: 9to5Mac
Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Apple in je inbox

Menu