De iPhone 14 Pro: nu tot €10 korting per maand

Schermen met Termen #1: van nfc tot MFi

Erwin Vogelaar
7 februari 2019, 20:14
4 min leestijd
Schermen met Termen #1: van nfc tot MFi

Als je praat over iPhones, dan kun je niet om allerlei termen heen. Voor de één gesneden koek, maar voor de ander niets meer dan een serie willekeurige letters. In Schermen met Termen #1 leggen we uit wat nfc, MFi en meer precies betekent.

Lees verder na de advertentie.

Schermen met Termen #1: wat is nfc, MFi en root?

Lang niet iedereen snapt wat veel gebruikte termen rond technologie betekenen. Terwijl de één niet beter weet, is het voor de ander haast een andere taal. Ook op iPhoned komen vaak termen langs die we als vanzelfsprekend zien. Daarom gaat we in de rubriek Schermen met Termen maandelijks wat dieper in op een aantal termen uit het nieuws.

Wat betekent end-to-end-encryptie?

Door WhatsApp, Instagram en Messenger te combineren, wil Facebook end-to-end-encryptie voor alle berichten mogelijk maken. Maar wat is end-to-end-encryptie?

Onze communicatie met elkaar, een bank of andere partij moet privé blijven. Enkel de verzender en ontvanger zouden onze data mogen zien. Om dat te waarborgen is beveiliging nodig en daar wordt end-to-end-encryptie voor gebruikt.

End-to-end-encryptie betekent dat de informatie die je verstuurt, versleuteld wordt. De data wordt als ware op slot gedaan en alleen de ontvanger heeft de sleutel. Hierdoor kan een onderschepper en zelfs de bezorger niet meekijken. In het geval van WhatsApp, betekent het dat zelfs WhatsApp zelf niet mee kan kijken met jouw gesprekken. Als gebruiker merk je verder niets van deze versleuteling. Je berichten komen namelijk nog net zo snel aan.

wat is nfc

Wat betekent MFi?

Fortnite op je iPhone kun je nu ook met een controller spelen. Hiervoor worden echter alleen MFi-controllers ondersteund. Wat is MFi?

MFi-accessoires zijn accessoires die goedgekeurd zijn door Apple. MFi staat voor ‘Made for iPhone’. Naast controllers moet je bijvoorbeeld ook denken aan MFi-oplaadkabels. Gamecontrollers worden al sinds iOS 7 ondersteund, maar de hoeveelheid controllers op de markt met een MFI-certificaat is beperkt. Hierdoor heb je als consument minder keuze, maar weet je wel zeker dat wat je koopt goed werkt en veilig is.

Het MFi-programma bestaat al sinds 2005, maar toen heette het nog Made for iPod. Met de release van de iPhone werd het ‘Made for iPhone’ en sinds de Lightning-aansluiting is het gewoonweg MFi.

wat is nfc

Wat betekent root?

Facebook betaalde kinderen om root-toegang te krijgen tot hun smartphone. Maar wat betekent root eigenlijk?

Als je bestandssysteem van een computer ziet als een boomstructuur, dat is de root het hoogste niveau. Met root-toegang heb je als gebruiker de mogelijkheid om op dit niveau veranderingen aan te brengen. Normale gebruikers hebben deze toegang niet, omdat deze veranderingen onvoorziene gevolgen kunnen hebben.

Android-toestellen kunnen doorgaan vrij makkelijk ‘geroot’ worden, wat betekent dat gebruikers root-toegang krijgen tot het toestel. Bij iOS wordt er niet gesproken over rooting, maar jailbreaking. Daar zit een groot verschil in. Bij rooting krijg krijgen gebruikers toegang tot praktisch het volledige besturingssysteem, om deze naar eigen wensen aan te passen. Via jailbreaking kan iOS niet aangepast worden, maar kunnen wel apps worden gedraaid die niet door Apple zijn geautoriseerd. Voor beide praktijken is wel root-toegang nodig.

wat is nfc

Wat betekent Qi?

De nieuwe Smart Battery Case van Apple ondersteunt draadloos opladen via een Qi-lader. Maar waarom heet dat eigenlijk Qi?

Zodra je het over draadloos opladen hebt, gaat het al snel over Qi-laders. Qi is een standaard voor draadloos opladen, dat energie transporteert tussen twee objecten via een magnetisch veld. In dit geval een oplaadplaat en een apparaat. De twee moeten maximaal vier centimeter van elkaar verwijderd zijn. Koop je een Qi-lader, dan kun je daar je apparaten, die draadloos laden ondersteunen, mee opladen door ze erop te leggen.

De naam Qi komt van het Chinese woord qi of ch’i. Dat woord staat voor een levenskracht, of energie, die in elk levend wezen te vinden is. Deze energie stroomt in het lichaam, zoals de energie stroomt van het Qi-lader naar je apparaten.

Het fijne van Qi als breed geaccepteerde standaard voor draadloos opladen, is dat het steeds makkelijker wordt om allerlei verschillende apparaten op te laden. Qi-laders worden bijvoorbeeld verwerkt in meubels of zijn te vinden in hotels. En omdat de technologie helemaal open is, kan de prijs lekker laag zijn.

wat is nfc

Wat betekent nfc?

Fitbit introduceerde afgelopen maand Fitbit Pay in Nederland, waardoor je met je Fitbit-horloge kan betalen. Dat werkt echter alleen als je Fitbit nfc ondersteunt. Wat is nfc?

Nfc is een afkorting voor ‘Near Field Communication’. Het is een communicatiemethode om informatie uit te wisselen tussen apparaten of via een pas. Een groot verschil met bluetooth, is dat de zender en ontvanger zeer dicht bij elkaar moeten zijn. Communiceren kan namelijk alleen binnen een straal van tien centimeter. Direct contact is niet nodig.

Voor het verzenden en ontvangen wordt een chip gebruikt, die in veel smartphones maar ook wearables, sleutelhangers of passen zit. In het geval van Fitbit hebben niet alle fitnesstrackers zo’n chip. Nfc wordt ook gebruikt voor bijvoorbeeld je ov-chipkaart, pinpas of als sleutel voor een hoteldeur. De iPhone heeft sinds de iPhone 6 ook een nfc-chip, maar deze wordt enkel nog gebruikt voor Apple Pay.

Fitbit Pay werkt onder andere met de Fitbit Charge 3 Special Edition. In onze Fitbit Charge 3 review lees je meer over deze fitnesstracker.

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Apple in je inbox

Menu