De iPhone 15 nu scherp geprijsd én zonder aansluitkosten!

Slachtoffers San Bernandino tegen Apple in iPhone-kraakzaak

Rutger Otto
22 februari 2016, 10:48
2 min leestijd
Slachtoffers San Bernandino tegen Apple in iPhone-kraakzaak

Een aantal slachtoffers van de San Bernandino-aanval steunt de FBI en probeert Apple te dwingen om de versleutelde telefoon van één van de schutters te openen.

Lees verder na de advertentie.

Slachtoffers San Bernandino steunen FBI

De strijd tussen Apple en de FBI is nog lang niet gestreden. De FBI wil dat Apple de iPhone van San Bernandino-schutter Syed Farook ontgrendelt, maar daarvoor moet Apple een code maken waarmee achterdeurtjes in alle iPhones op de markt worden geforceerd. Dat is inbreuk op privacy die veel te ver gaat, vindt Apple. Een aantal slachtoffers van de aanslag schaart zich achter de overheid.

Dat zegt advocaat Stephen Larsen tegen Reuters. “Ze waren het mikpunt van terroristen”, meldt hij. “Ze willen weten waarom en hoe dit kon gebeuren.” De slachtoffers zullen een document indienen bij de rechtbank om steun te betuigen aan inspanningen van de Amerikaanse overheid, die wil dat Apple de informatie vrijgeeft.

Om hoeveel slachtoffers het hierbij gaat, is onduidelijk. Tijdens de aanslag eind december kwamen veertien mensen om het leven en raakten er nog eens 22 mensen gewond.

iPhone-5C-NieuweMediaBlog

Wachtwoord-reset

Apple heeft gezegd mee te werken met de FBI zo goed als het bedrijf kan. Eén oplossing om data te verkrijgen, mislukte eerder omdat het iCloud-wachtwoord van de schutter na zijn dood is veranderd. De FBI heeft dat wachtwoord samen met de overheid in San Bernandino gereset. Geen slimme zet, want was dat niet gebeurd, dan had Apple de informatie waarschijnlijk nog kunnen achterhalen.

Eigen schuld of niet, de FBI wil toch dat Apple een aangepaste iOS-versie maakt waarmee autoriteiten in de telefoon van de schutter kunnen kijken. Volgens de FBI is er via het toestel zelf namelijk veel meer data te krijgen dan via iCloud-backups.

‘Achterdeurtje is gevaarlijk’

Toch wil Apple er niets van weten. Vorige week publiceerde Tim Cook een open brief waarin hij stelde geschokt te zijn door de terroristische aanslag. “De bedoelingen van de FBI zijn waarschijnlijk goed”, schreef hij. “Maar het maken van een achterdeur in onze producten is te gevaarlijk.” Zo’n achterdeurtje kan namelijk niet alleen door de overheid, maar mogelijk ook door criminelen gevonden en gebruikt worden.

Lees meer over Apple

Bron: Reuters
Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Apple in je inbox

Menu