Samsung werkt aan 5G-internet
Wouter Nijsen

Zuid-Koreaans persbureau Yonhap meldt dat Samsung een opvolger van 4G-internet claimt te hebben ontwikkeld, dat met ‘tientallen gigabits per seconde’ zou kunnen downloaden. De technologie zou in 2020 pas klaar zijn voor commercieel gebruik.

4G-verbindingen, ook wel LTE genoemd, halen momenteel snelheden van maximaal 100 megabit per seconde. LTE Advanced haalt snelheden tot 1 gigabit per seconde. Met LTE-opvolger 5G, die Samsung momenteel aan het testen is, zouden snelheden van tientallen gigabits per seconde worden gehaald. Hiermee is het bijvoorbeeld mogelijk om binnen een paar seconden een hele film in hd-kwaliteit te downloaden

Nog geen succesvolle praktijktest

Samsung testte de nieuwe 5G-technologie in het 28 Ghz-spectrum, zo schrijft persbureau Yonhap. Deze frequentie is echter veel hoger dan de frequenties waarop 4G opereert en bij de praktijktest werden slechts snelheden van 1 gigabit per seconde gehaald.

Het is daarom nog onduidelijk of deze 5G-technologie wel goed zou opereren op de lagere frequenties waar mobiele verbindingen momenteel gebruik van maken. Hogere frequenties zorgen er namelijk voor dat het signaal minder makkelijk door objecten heengaat.

Het mobiele netwerk van Nederland is zelfs nog niet volledig klaar voor grootschalig 4G-gebruik. T-Mobile maakte vrijdag nog bekend dat ze eind 2014 een bijna landelijk dekkend 4G-netwerk operationeel willen hebben. Het zal dus nog wel even duren voor je in die paar seconden een hd-film naar je telefoon kunt halen.

Draag ook bij aan dit artikel

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.