‘Apple afhankelijk van concurrent Samsung voor iPhone 6S-chip’

Gijs Ettes
3 april 2015, 8:16
2 min leestijd
‘Apple afhankelijk van concurrent Samsung voor iPhone 6S-chip’

Naar verluidt wordt de A9-processor in de volgende iPhone, die waarschijnlijk iPhone 6S gaat heten, gemaakt door Samsung. Een contract hiervoor met het Zuid-Koreaanse bedrijf zou al getekend zijn, zo meldt Bloomberg.

Lees verder na de advertentie.

‘Samsung maakt iPhone 6S-chip’

iphone 6s-chip

Het lijkt er daarmee op dat Apple voor de iPhone 6S wederom sterk afhankelijk is van zijn grootste concurrent. Voor de productie van de A8-processor in de iPhone 6 en 6 Plus koos Apple nog voor de Taiwanese chipmaker TMSC, maar voor de rekenkern van bijvoorbeeld de iPhone 5S was Samsung weer verantwoordelijk. Dat is opvallend, aangezien Apple en Samsung niet alleen concurrenten zijn, maar ook een jarenlange patentstrijd hebben gevoerd.

Bij de productie van de iPhone 6S-chip wordt Samsung bijgestaan door Globalfoundries, een partner die onder licentie helpt met het maken van de chips. Dat Apple kiest voor Samsung heeft mogelijk te maken met de efficiënte chips die het bedrijf produceert, ook voor eigen smartphones als de Galaxy S6 en Galaxy S6 Edge. Deze zouden, dankzij de transistoren op een schaal van 14 nanometer, efficiënter zijn dan de chips die TSMC produceert.

In 2014 was Apple een van de belangrijkste partners van Samsung. Het bedrijf was toen – samen met een viertal andere partners – goed voor 13 procent (circa 22,5 miljard euro) van alle inkomsten van Samsung.

Meer over de iPhone 6S

gouden iphone 6s

Volgens de laatste geruchten krijgt de iPhone 6S naast een A9-processor ook Force Touch, zodat het scherm een simpele tik kan onderscheiden van een harde druk op het display. Daardoor zou het mogelijk zijn om specifieke acties uit te voeren, zoals het maken van selecties of het openen van menu’s. In de Apple Watch is de functie al geïmplementeerd, maar hoe dit precies in de iPhone 6S wordt gedaan, is niet bekend.

Verder zou de iPhone 6S voorzien zijn van 2GB in plaats van 1GB werkgeheugen, waardoor iOS langer taken op de achtergrond kan laten draaien. Ook zou Apple overwegen om de 6S te voorzien van een eigen simkaart. Deze zou niet gekoppeld zijn aan een provider, maar gebruikers de keuze geven tussen grote providers zoals AT&T en T-Mobile. Op elk moment zou een abonnement aangepast moeten kunnen worden.

Het laatste nieuws over Apple

Bron: Bloomberg
Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Apple iPhone 6S
Apple iPhone 6S

Het laatste nieuws, tips en meer Apple in je inbox

Menu